Website duurzame school- en kantoorartikelen maakt opwachting

Bosta, de vakorganisatie voor school- en kantoorartikelen, zal in 2014 een website lanceren met informatie over milieu en mvo betreffende school- en kantoorartikelen.

Ondanks inspanningen van verdelers, krijgt Bosta van overheden en grote bedrijven de opmerking dat informatie over milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen met betrekking tot school- en kantoorartikelen moeilijk of niet te vinden is.

Bedrijven beseffen namelijk steeds meer dat hun producten een neutrale, of nog liever een positieve invloed moeten hebben op hun ecologische voetafdruk/CO2 footprint. Maar net als heel wat bedrijven, heeft ook de overheid zeer concrete plannen om haar aankopen te verduurzamen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Vlaamse overheid die tegen 2020 hun aankopen voor 100% verduurzaamd willen zien.

Het budget dat aan kantoorartikelen wordt besteed, is percentueel een zeer klein deel van het aankoopbudget van een organisatie, doch de impact van het gebruik van deze producten op het milieu kan groot zijn.

Nieuwe website als informatiekruispunt

Bosta vertegenwoordigt een zeer groot deel van de fabrikanten en invoerders, en die hebben alle informatie (bvb. milieucertificaten etc.) over hun producten beschikbaar. Om deze informatie op de meest directe en objectieve manier aan de gebruiker en de inkoper van school- en kantoorartikelen door te geven, heeft Bosta beslist om een website te laten bouwen die als informatiekruispunt kan fungeren en zo de vragende partij met de biedende partij in contact kan brengen.

De website zal zo gemaakt worden dat een inkoopafdeling de omschrijving en de kenmerken van hun favoriete producten kan downloaden om deze te gebruiken in hun prijsaanvraag of aanbesteding. Voor de werkelijke aankoop van het product zal de fabrikant of invoerder verwijzen naar zijn verdelers.

'Milieu-betere' producten

Bosta wil greenwashing uitsluiten door te spreken over 'milieu-betere' producten. Dit zijn producten waarbij er minstens wordt geïnvesteerd om de nieuwe versie van een product op een maatschappelijk verantwoorde manier beter voor het milieu te maken.

Omdat Bosta als vakorganisatie wel informatie wil verstrekken over deze milieu-betere producten, maar absoluut neutraal wil blijven, zal voor het selecteren van de producten op deze website, enkel gebruik gemaakt worden van onafhankelijke 3de partijen die gerenommeerde certificaten afgeven. De certificaten die in aanmerking komen, zijn die welke ook door de overheden in ons land worden ondersteund en gevraagd.

Het zal dan op fabrikantenniveau wellicht gaan over ISO9001, ISO14001, en op productniveau over "Der Blaue Engel", FSC, PEFC en "Nordic Swan”.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
6 januari 2014
Terug naar boven
Terug naar boven