SDG Barometer 2020

Hoever staan we vandaag met de toepassing van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG's) in Belgische organisaties? Helpen bewustmakings- en implementatie-initiatieven om ze te bereiken? Wat zijn de grote verschillen met twee jaar geleden?

Om de antwoorden te kennen, hebben Antwerp Management School, Universiteit Antwerpen en UCLouvain jouw medewerking nodig aan een tweede nationale bevraging waarvan de resultaten zullen uitmonden in de SDG Barometer 2020.

In september 2015 keurden de leden van de Verenigde Naties de 17 SDG's van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling unaniem goed. De officiële lancering volgde op 1 januari 2016. Sindsdien en dat nog tot 2030 leveren 193 landen inspanningen om alle vormen van armoede weg te werken, ongelijkheid te bestrijden en de klimaatverandering terug te dringen. Belangrijk daarbij is dat niemand achterop blijft.

Het geheel van 17 SDG's omvat een uitgebreid actieplan voor een duurzamere wereld zonder armoede. Toen deze doelstellingen nog maar pas waren opgesteld, vormden ze al de basis voor heel wat duurzaamheidsinitiatieven van nationale overheden, bedrijven en vrijwilligersorganisaties.

Om na te gaan of en in welke mate organisaties maatregelen nemen om de SDG's te realiseren, ontwikkelde Antwerp Management School in samenwerking met Universiteit Antwerpen, UCLouvain, en met de steun van het Federaal Instituut Duurzame Ontwikkeling (FIDO) de SDG Barometer.

Enquête in vijf delen

Vandaag nodigen zij je uit om deel te nemen aan de tweede editie van de SDG Barometer. De enquête die erbij hoort, bestaat uit vijf delen.

  • In het eerste deel vragen zij je naar de duurzaamheidsstrategie van jouw organisatie in het algemeen. Duurzaamheid is een breed begrip en dus soms moeilijk te definiëren. In dit onderzoek zijn ze van mening dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en welvaart (profit/prosperity) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten, en leefbaar houden voor huidige en toekomstige generaties. 
  • Het tweede deel richt zich op participatie van belanghebbenden en partnerschappen die zijn ontwikkeld in verband met de SDG's.
  • Het derde deel stelt vragen over de implementatie van de SDG's in jouw organisatie.
  • Een vierde deel is gericht op de analyse van de materialiteit en de voortgang op de SDG's.
  • Het laatste deel bevat enkele algemene vragen over je organisatie.

Je kunt je voortgang onderaan elke pagina volgen.

Doelgroep

De bevraging richt zich tot Belgische bedrijven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke en publieke organisaties.

Waarom deelnemen aan dit onderzoek?

Deelnemen vraagt 20 tot 25 minuten van je tijd. In ruil daarvoor:          

  • draag je bij aan het Belgische wetenschappelijk onderzoek dat de implementatie van de SDG's binnen Belgische organisaties in kaart brengt;              
  • geraak je geïnspireerd hoe om te gaan met de SDG’s;
  • ontvang je het volledige rapport en een persoonlijke uitnodiging voor het SDG-Forum (29 oktober 2020, Brussel) waar de resultaten van de Barometer zullen gepresenteerd worden (dit is mogelijk als je ermee instemt je naam en e-mailadres aan het einde van de vragenlijst op te nemen).

Neem deel aan de SDG Barometer 2020.

 

Als je vragen hebt over deze vragenlijst, aarzel dan niet om contact op te nemen met Jan Beyne (AMS).

De SDG Barometer is een samenwerking van Antwerp Management School, Universiteit Antwerpen, UCLouvain, FIDO/IFDD, Alifucam, Alumni UCLouvain, AWEX, CAP Innove, CAP Construction, CCI Wallonie, CCI WAPI, CCI Luxembourg Belge, CIFAL Flanders, Cluster Eco-construction de Wallonie,  EPHEC, essenscia, Febelfin, Fevia, GreenWin, Hainaut développement, HEC Liège, HELMO, ICHEC, IDELUX, Infopole, INNOVATECH, Logistics in Wallonia, MVO Vlaanderen, Plastiwin, Pôle MecaTech, Province du Hainaut, Réseau entreprendre Wallonie, Skywin, SDSN Belgium, Service Public de Wallonie, Solvay Brussels School of Economics and Management, SPI, Susanova, The Shift, Tweed, UCM, ULB, UMons, UNamur, UWE, VBO-FEB, Voka, VVSG, Wagralim, Wallonia Clusters en Wallonia.be