Kunststofindustrie, textielsector en milieubedrijven geven samen boost aan recyclage van kunststof- en polymeerafval in Vlaanderen

De kunststofindustrie, textielsector en milieubedrijven slaan de handen in elkaar om een boost te geven aan de recyclage van kunststof- en polymeerafval in Vlaanderen. De overheid wordt gevraagd bij de Europese Commissie aan te dringen voor een passend wettelijk kader.

Onlangs namen 110 vertegenwoordigers van kunststofbedrijven, textielbedrijven en bedrijven uit de milieusector deel aan de startevent van CORE (Controlled Recycling) Business. Dit gemeenschappelijk project van FEBEM, Centexbel, Federplast.be en Flanders’ PlasticVision divisie VKC kadert in het Vlaanderen in Actie – Nieuw Industrieel Beleid programma van de Vlaamse Overheid.

Competenties matchen

De bedoeling van het project, dat ondersteund wordt door het Agentschap Ondernemen, is om de competenties van de afvalverwerkende bedrijven te matchen met die van de kunststof- en textielbedrijven opdat afval van de ene sector waardevolle grondstof zou worden voor de andere.

Kunststofverwerkende bedrijven en textielbedrijven gebruiken grotendeels gelijkaardige polymere grondstoffen die zij met verschillende technieken omzetten in enerzijds kunststofproducten en anderzijds textielproducten. Een zeer gekend voorbeeld van deze synergie is de recyclage van PET drankflessen in polyester textiel; het betreft twee totaal verschillende producten maar ze zijn wel van eenzelfde polymeer gemaakt.

Concrete initiatieven

Twee concrete initiatieven staan al in de steigers. Zo is er een samenwerking gestart om te zoeken naar recyclageoplossingen en -markten voor polyvinylbutyraat (PVB), de folie in het gelaagd glas van autoruiten en veiligheidsbeglazing. Bij dit project wordt ook beroep gedaan op de inbreng van FISCH, de Vlaamse Competentiepool voor duurzame chemie, om te bekijken of chemische technologie gebruikt kan worden voor het opwaarderen van dit type afval.

Een ander initiatief beoogt een internettool te ontwikkelen om gemakkelijk toegang te krijgen tot de competenties van meer dan 50 bedrijven die actief zijn op het vlak van recyclage van kunststoffen, textielpolymeren en rubber.

End of Waste-criteria

De partners van het CORE business project ondersteunen de actie van de Europese kunststof-waardeketen (kunststofproducenten, kunststofverwerkers en kunststofrecycleurs) die bij de Europese Commissie aandringt om snel werk te maken van Europese End-of-Waste criteria voor kunststofafval. De End-of-Waste criteria zijn nodig voor een harmonisatie in de Europese lidstaten van de wettelijke status van kunststofafval en van producten op basis van kunststofafval, vooral dan in het kader van de Europese Reach wetgeving die de bescherming van de gebruiker en van het milieu beoogt.

Duidelijke en geharmoniseerde End-of-Waste criteria zijn een belangrijke voorwaarde voor een verdere groei van de kunststofrecycling in Europa, voor een meer hoogwaardig kunststofrecyclaat en voor minder export buiten Europa van deze waardevolle grondstoffen.

De partners van het CORE business project zijn: FEBEM, Federatie van Bedrijven voor Milieubeheer, Centexbel, Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid, Federplast.be, Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen en Flanders’ Plasticvision divisie VKC, Technologiecentrum van de Competentiepool ter ondersteuning van de kunststof- en rubberverwerkende industrie in Vlaanderen.

bron: vmx.be