Factory of the Future Award voor biobakkerij

Biobakkerij De Trog uit Ieper sleepte de Factory of the Future Award in de wacht.

Deze prijs is een initiatief van FEVIA Vlaanderen, de federatie van de voedingsindustrie, en Flanders’ FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie. Hiermee belonen ze Vlaamse voedingsbedrijven die erin slagen om kwaliteit en groei te verenigen door samen te werken rond innovatie.

Samenwerking Flanders FOOD

De ambachtelijke biobakkerij werkte de voorbij jaren samen met Flanders’ FOOD voor twee projecten rond:

  • innovatieve actieve natuurdesems
  • de impact van het materiaal, proces en design op de zuurstofdoorlaatbaarheid van verpakkingen.

Flanders’ FOOD geeft aan dat het innovatiemodel op maat van KMO’s uniek is in de wereld. Het bezorgt de Vlaamse voedingsindustrie een competitief voordeel om de uitdagingen van de zogenaamde ‘vierde industriële revolutie’ aan te gaan.

Investering in innovatie

Biobakkerij De Trog levert dagvers ambachtelijk brood voor retail, foodservice en de biodetailhandel. Ze kenden een jaarlijkse groei van meer dan 25 procent. In 2015 bracht hun productieruimte van 6.000 m2 een omzet van 15 miljoen euro op. Dat is een verdrievoudiging op vier jaar tijd. Het aantal personeelsleden verdubbelde.

Die stap zette De Trog door te investeren in innovatie en automatisering. Op die manier wist het bedrijf grootschaligheid, productflexibiliteit (300 productreferenties) en korte time-to-market van nieuwe producten mogelijk te maken. Het bedrijf maakt gebruik van:

  • zelf ontwikkelde software
  • orderpicking met smart glasses
  • augmented reality
  • diverse robotica-toepassingen.

Investering in mensen

Niet alleen investeren in innovatie, maar ook in mensen staat hoog aangeschreven bij Biobakkerij De Trog. Hun inspanningen:

  • regelmatige opleidingen
  • flexibel inzetten van mensen
  • actief betrekken van medewerkers bij het dagelijks bestuur.

Continue groei Vlaamse voedingsindustrie

Het voorbeeld van Biobakkerij De Trog toont volgens FEVIA Vlaanderen aan dat het mogelijk is om op grotere schaal te produceren zonder aan de kwaliteit van het product te raken. Ze zien dankzij de sterke focus op kwaliteit en innovatie een continue groei van de Vlaamse voedingsindustrie tijdens de voorbij jaren. Liefst 58 procent van de Vlaamse voedingsbedrijven zou recent een product- en of procesinnovatie aangevat of doorgevoerd hebben.