Eeuwige winnaars Torfs en Easi in 2019 opnieuw 'greatest place to work'

Great Place to Work

Het Great Place to Work Institute Belgium werkt elk jaar samen met Vlerick Business School om te onderzoeken hoe aangenaam het is om bij verschillende bedrijven te werken. Daarbij evalueren ze het hr-beleid van de bedrijven en de tevredenheid bij werknemers. Twee derde van het eindresultaat wordt bepaald door hoe de medewerkers hun werkplek evalueren.

Na tien jaar is de verrassing er een beetje af; het familiebedrijf Torfs is immers opnieuw werkgever van het jaar geworden. Ook IT-bedrijf Easi wint intussen voor de vijfde keer op rij in de rangschikking voor kleinere organisaties.

De twee winnaars beschikken nochtans niet over een geheim cocktail waarmee ze hun medewerkers betoveren. Eigenlijk hanteren ze een eenvoudige logica: medewerkers worden er als mens gezien. Die mentaliteit zorgt voor een positieve sfeer waarin medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd weten, en trots zijn op hun organisatie. Ze beschouwen hun bedrijf als een soort tweede thuis.

Daar zijn niet eens ingewikkelde maatregelen voor nodig. Het kan zo eenvoudig zijn als verjaardagskaartjes sturen, informeren naar de toestand van een werknemer na lange afwezigheid, contact opnemen met een werknemer die ziek thuis zit,...

Dat zijn zaken die elk bedrijf kan doen. Dat is ook het doel van de competitie, waarin elk jaar tien grote en tien kleine bedrijven gerangschikt worden. De organisatie is er namelijk van overtuigd dat de wedstrijd andere bedrijven inspireert om het ook beter te doen. Uit onderzoek van de SERV (Sociaal-Economische Raad Vlaanderen) blijkt dat amper de helft van de jobs in België werkbaar wordt bevonden. Bij sommige bedrijven is er dus duidelijk werk aan de winkel.

De logica van de organisatie lijkt te kloppen, want elk jaar doen meer bedrijven mee aan de wedstrijd. Dit jaar hebben maar liefst 130 bedrijven tussen de € 5.000 en € 10.000 betaald voor de evaluatie van Best Place to Work.

Die analyse is een goede leidraad die ze vervolgens vaak gebruiken om hun bedrijfsstrategie aan te passen.

Misschien worden Torfs of Easi op die manier ooit van de troon gestoten, maar dit jaar hoeven ze zich in elk geval nog geen zorgen te maken.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
27 maart 2019
Terug naar boven
Terug naar boven