500 bedrijven transformeren tot fabriek van de toekomst

Technologiefederatie Agoria en zijn collectief onderzoekscentrum Sirris gaan samen 500 productiebedrijven begeleiden om uit te groeien tot fabrieken van de toekomst. Binnen een paar jaar moeten 50 bedrijven al het einddoel bereiken.
 

Het initiatief kadert in het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering. Onder het label ‘Made Different’ willen de Vlaamse regering, Agoria en Sirris de Vlaamse maakindustrie versterken en in de wereldtop laten meespelen.

Vlaanderen heeft een sterke maakindustrie. “Direct en indirect verdienen een half miljoen Vlamingen hun boterham in de productiebedrijven en de verschillende industriële maaksectoren,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

“De totale industrie is goed voor meer dan 80 procent van de export van het Vlaams gewest, noodzakelijk om onze welvaart te financieren. Maar die sterke positie staat onder druk. Het is al veel gezegd en geschreven: hoge ondernemingskosten, internationale concurrentie, tekort aan geschoold personeel, … Agoria wil echter niet bij de pakken blijven zitten en werkte met zijn lidbedrijven een ambitieus toekomstplan voor de industrie uit."

Hoe ziet een fabriek van de toekomst eruit?

Volgende kenmerken komen altijd terug: ze verbruiken een minimum aan energie en grondstoffen en zijn uiteraard zo milieuvriendelijk mogelijk. Op die manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan de vergroening van de economie. Ze beschikken over een modern “state of the art” productie-apparaat. Ze maken producten met een hoge toegevoegde waarde en hun productie kan flexibel inspelen op veranderende vragen. En last but not least: de kennisinhoud en de betrokkenheid van de medewerkers is er erg hoog. Ze steunen op sociale innovatie, met de creatie van kwaliteitsvolle jobs.

Wilson De Pril: “Het voorgestelde programma is uniek in Europa, omdat het inwerkt op al deze facetten tegelijk. De acties zijn zowel voor sterke, gevestigde multinationale spelers als om lokale familiale KMO’s die verder in Vlaanderen willen groeien.” Voor de uitvoering van de activiteiten zal een beroep gedaan worden op experten in binnen- en buitenland en op de bestaande kenniscentra in Vlaanderen.

Nood aan onderzoekscentrum

De transformatie naar de fabriek van de toekomst vereist heel wat innovatie en onderzoek op topniveau. Agoria roept de Vlaamse regering dan ook op een Strategisch Onderzoekscentrum (SOC) voor de maakindustrie op te richten. Het onderzoek van de SOC kan via Made Different geïmplementeerd worden bij de industriële bedrijven, zowel kleine als grote.