Global Reporting Initiative Standards (GRI-standaarden)
Het Global Reporting Initiative (GRI) produceert ‘s werelds meest volledige en algemeen aanvaarde systeem voor duurzaamheidsverslaggeving. Het Framework, met de Reporting Standards als hart, omvat principes en indicatoren die organisaties kunnen gebruiken om op een uniforme en transparante manier te communiceren over hun economische, ecologische en sociale prestaties, aan interne en externe stakeholders.
Het systeem is ontworpen voor gebruik door elke organisatie, ongeacht omvang, sector of locatie. Het gebruik ervan is vrijwillig. Indien gewenst, kan hierop een onafhankelijke beoordeling gebeuren (door GRI zelf of externe verificatie).
Tot 30 juni 2018 kunnen zowel de GRI G4-richtlijnen (voorganger van de GRI-standaarden) als de GRI standaarden gebruikt worden voor de realisatie van een duurzaamheidsverslag. Na die datum gelden enkel de GRI-standaarden.
Een duurzaamheidsverslag is wettelijk verplicht voor:
- grote ondernemingen
Meer info op de website van de Europese Commissie - Lokale Diensteneconomie (LDE)-bedrijven en in de toekomst ook maatwerkbedrijven
Het LDE-decreet bevat een verplichting om te rapporteren aan de hand van een duurzaamheidsverslag. Binnen de nieuwe maatwerkreglementering die in werking treedt op 1 januari 2019 is duurzaamheidsverslaggeving een subsidievoorwaarde. Elk LDE-initiatief en binnenkort ook elk maatwerkbedrijf zal jaarlijks aan de hand van een minimum aantal indicatoren en descriptoren over zijn bedrijfsvoering dienen te rapporteren via een internationaal gevalideerd model van duurzaamheidsverslaggeving (zoals GRI).
Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.
Voeg toe aan mijn bundel