Bedrijfstextiel is kledij en stoffen zoals uniformen, werkkledij, beschermkledij, linnen, enz. die in bedrijven gebruikt worden. De meeste bedrijven gooien dat allemaal regelmatig weg. Al dit afgedankte textiel heeft een enorme impact op het milieu.
Om die reden gaf de OVAM al in 2017 opdracht aan Centexbel, het Belgisch kenniscentrum voor textiel, om onderzoek te voeren naar de voornaamste ‘verdoken’ bedrijfstextielstromen. Dat onderzoek resulteerde in een gids die producenten, leveranciers en gebruikers van bedrijfstextiel wil inspireren en aanmoedigen om hun textiel op te nemen in de circulaire economie. Eind 2020 volgde er een update.
Aanbevelingen
Deze praktische gids voor ‘Circulair bedrijfstextiel’ is opgebouwd rond acht ontwerpstrategieën. U beschouwt deze set best als een kwalitatieve tool eerder dan een kwantitatief werkinstrument. Dit biedt het voordeel om op korte tijd resultaat en mogelijke verbeteropties te kunnen genereren. De praktijk leert dat kwalitatieve tools vaak het meest bruikbaar zijn voor de actoren in de ontwerp- en ontwikkelingsfase.
Zelf aan de slag
Om de richtlijnen in de praktijk om te zetten kunnen best alle actoren binnen de volledige toeleveringsketen deelnemen en worden ze dus liefst ook betrokken bij het ontwerp van bedrijfstextiel. Meer info over hoe u dat moet aanpakken vindt u hier.