Talentontwikkelaar.be helpt ondernemingen te focussen op talent

De meeste ondernemingen nemen nog te weinig actie om de toenemende vergrijzing op de werkvloer voor te bereiden, hebben geen programma klaar om medewerkers met burn-outs en ziektes terug aan de slag te helpen en beschouwen diversiteit op de werkvloer niet als prioritair. Dat blijkt uit een online bevraging bij ruim 700 ondernemingen in Vlaanderen. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters liet dan ook speciaal een online toolbox ‘www.talentontwikkelaar.be’ ontwikkelen. Hiermee wil hij ondernemingen niet alleen motiveren en helpen om dergelijke thema’s structureel aan te pakken, maar wil hij hen ook stimuleren om meer in te zetten op talent.

Onze arbeidsmarkt staat voor grote uitdagingen. Op de werkvloer zijn meerdere generaties aan de slag, er is de toenemende vergrijzing en de economische context die er niet eenvoudiger op wordt. De noden en behoeften van werknemers en werkgevers veranderen. Organisaties moeten hier rekening mee houden. En velen doen dat ook, want uit een online bevraging van de Vlaamse Overheid bij ruim 700 Vlaamse ondernemingen blijkt dat ondernemingen al meer investeren in mensen.

Het onthaal en de begeleiding van nieuwe medewerkers gebeurt bij de meeste ondernemingen alvast volgens het boekje. Evaluatie- en functioneringsgesprekken lijken goed ingeburgerd en ondernemingen maken ook duidelijk werk van interne en externe opleidingen. De Vlaamse werknemer is bovendien vrij loyaal en dus loont het voor ondernemingen om in hun mensen te investeren. Ondernemingen doen dit onder meer door te werken aan een goede cultuur en werksfeer, opleiding, motivatie en het geven van meer verantwoordelijkheid.

Een onderneming is zo sterk als zijn mensen

Toch is er nog werk aan de winkel. Hoewel burn-out en langdurige ziekte vaker voorkomen, werken maar weinig ondernemingen aan preventie hierrond. Bovendien zijn ze ook niet goed voorbereid op de terugkeer van deze langdurig afwezigen. De meeste ondernemingen zijn zich wel degelijk bewust van de toenemende vergrijzing op de werkvloer, maar staan er onvoldoende bij stil dat ze best ook tijdig een systeem van kennisoverdracht op poten zetten. Tot slot blijkt ook dat competenties nog vaak een struikelblok zijn bij het vinden van de juiste mensen. Ondernemingen vergeten bovendien het potentieel en talent van mensen uit kansengroepen aan te boren.

Nieuwe toolbox

De Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters, lanceert nu de nieuwe toolbox Talentontwikkelaar.be met hulpmiddelen en praktische instrumenten voor HR-managers en bedrijfsleiders. Bedoeling is dat ondernemingen meer het accent leggen op talent en competenties dan op CV’s en diploma’s. Daarnaast wil deze website hen ook aanmoedigen om ook de thema’s die ondernemingen voor zich uit lijken te schuiven, concreet aan te pakken. Op die manier kunnen ze samen met hun medewerkers bouwen aan kwaliteitsvolle loopbanen en sterke ondernemingen, vandaag én morgen.

Dit initiatief past in de langetermijnstrategie van het Pact 2020 om meer mensen aan de slag te laten gaan, in meer werkbare jobs en in gemiddeld langere loopbanen.

Klik hier voor het instrument. Bekijk ook de reportage.

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.