Sustainability Hotspot Scan

De Nederlandss onderzoeksorganisatie TNO en MVO Nederland lanceerden de Sustainability Hotspot Scan.

Het is een nieuwe, gratis tool om de duurzaamheid van een chemisch product te bepalen. Eens ingevuld bepaalt de scan binnen een dag waar in de internationale keten de mogelijke duurzaamheidsrisico’s en -kansen liggen voor het bedrijf.

Het doel van de scan is om bedrijven te helpen om eenvoudig slimme keuzes te maken bij duurzame productontwikkeling. De scan is specifiek ontwikkeld voor producten uit de chemische industrie zoals:

  • kunststoffen
  • geur- en smaakstoffen
  • pigmenten
  • ingrediënten voor medicijnen
  • plastic verpakkingen
  • schoonmaakmiddelen
  • verf.

Ook voor bestaande producten

De bedrijven kunnen ook hun bestaande product invoeren in de scan. Ze zien snel waar in de waardeketen mogelijk nog werk te doen is om aan de internationale OESO-richtlijnen voor eerlijk zakendoen te voldoen. Die gelden namelijk voor grote en kleine bedrijven die internationaal zakendoen.

De ‘Hotspots’ die uit de scan rollen, zijn zowel potentiele risicogebieden als kansen om winst te boeken op duurzaamheidsvlak.

Invullen eenvoudig

Invullen van de scan is relatief eenvoudig. “Als je je productsamenstelling neemt, je Safety Data Sheets op orde hebt en je checkt bij je leveranciers de landen van herkomst van hun producten en grondstoffen, kun je de scan in een halve dag doorlopen”, aldus Elise Boukris van TNO.

‘De scan geeft uiteindelijk een positie aan van het product ten opzichte van het wereldgemiddelde op zes themagebieden.

De uitkomst geeft geen ‘vignet van goedkeuring’, maar wel een directe aanwijzing welke keuzes men direct moet onderzoeken, plus een meetbare basis om een serieus gesprek over duurzaamheid aan te gaan met R&D afdeling, inkoop of sales. Of met je toeleveranciers en afnemers.”

U vindt de Sustainability Hotspot Scan hier.

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.