Textielrecyclage PurFi verovert de wereld

PurFi beschikt over technologie die textielafval maar liefst 17 keer kan recycleren tot vrijwel nieuwe vezels. De joint venture van een West-Vlaams en een Amerikaans bedrijf is nu klaar om het proces op te schalen in India.

In 1925 startte de familie Tuytens een textielbedrijf genaamd Concordia. De voorbije twintig jaar veranderde het bedrijf de focus van consumentenproducten naar technisch textiel voor speciale toepassingen, zoals brandwerende pakken. Nu staat Concordia aan de frontlinie van textielrecyclage dankzij PurFi Manufacturing Belgium, een joint venture met het Amerikaanse PurFi.

Lange vezels

De grote uitdaging bij de recyclage van textiel zit in de kwaliteit van de vezels. Bij bestaande technieken worden de stoffen vermalen om opnieuw als grondstof te dienen. Maar zo hou je vezels over die makkelijk de helft korter zijn dan voorheen. Als je ze wil gebruiken als vulmateriaal, is dat niet erg. Wil je er echter opnieuw kledij van maken, dan moet je de gerecycleerde, korte vezels mengen met nieuw materiaal. Met de technologie van PurFi is dat niet langer nodig. Die plaagt textiel uit elkaar tot vezels die grotendeels dezelfde lengte hebben. Op die manier zou je ze wel 17 keer opnieuw kunnen gebruiken voor hoogwaardige toepassingen als T-shirts of hemden. Niet onbelangrijk, want dat vergt 99 procent minder water en 90 procent minder energie dan nieuw textiel. Onderweg verminder je de uitstoot van broeikasgassen met 40 tot 90 procent, afhankelijk van het materiaal.

Concordia zag het potentieel van de innovatieve techniek, startte een joint venture met PurFi en investeerde acht miljoen euro in een proefinstallatie in Waregem. Nu, een jaar later, is het proces klaar voor uitbreiding. De Indische textielproducent Arvind stapt mee in het verhaal en besteedt ongeveer 30 miljoen euro aan twee recyclagelijnen. Die zullen 11.000 ton aan wit en gekleurd katoen, jeans en synthetische materialen verwerken tot volwaardig garen. Plannen om in de komende vijf jaar verder uit te breiden, liggen alvast op tafel.