Cesar-tool

Cesar-tool helpt maakbedrijven die circulair willen ondernemen met advies en uitleg rond verdienmodellen, strategieën, samenwerkingen, gebruik van secundaire grondstoffen...

De tool is bestemd voor alle organisaties die een impact hebben op een fysiek product: maakbedrijven, maar ook productontwerpers, dienstverleners in productonderhoud en herstelling, ontmanteling en recycling.

Circulaire economie is vandaag alomtegenwoordig. Voor maakbedrijven blijft het nog vaak zoeken in dit overweldigende aanbod. Een nieuwe tool helpt deze bedrijven bij het maken van zinvolle en haalbare keuzes op korte termijn. Dit door verworven kennis, inzichten en beproefde methoden breed toegankelijk te maken.

Nog nooit werd er zo veel over de circulaire economie gesproken als nu. Overheden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal vlak maken hier een speerpunt van. Kenniscentra, federaties en belangengroepen zetten steeds meer dienstverlening hierrond op. Voor maakbedrijven in de technologische sector is dit groeiende aanbod goed nieuws, maar mogelijk ook wat verlammend. De vragen, noden verwachtingen en doelstellingen van maakbedrijven, kmo’s in het bijzonder, zijn bijzonder divers. De Cesar-tool wil deze bedrijven wapenen om op korte termijn keuzes te maken die zinvol en haalbaar zijn. 

Waarom deze tool gebruiken? 

Bij het opzetten en uitbouwen van activiteiten gericht op circulair ondernemen in uw bedrijf komen inherent heel wat vragen en onzekerheden naar boven. Veel van die vragen werden ook al door andere bedrijven gesteld, onderzocht of opgelost. Omdat niemand het warm water opnieuw wil uitvinden, maakt Cesar de verworven kennis, inzichten en beproefde methoden breed toegankelijk. In deze tool krijgt u antwoorden en advies voor oplossingen op vragen als:    

  • Waar liggen er opportuniteiten voor mijn bedrijf? 
  • Moet ik best eerst zelf aan de slag of start ik meteen een samenwerking op?
  • Welke strategieën zijn voor mijn bedrijf en product best het exploreren waard?          
  • Zijn nieuwe of aangepaste verdienmodellen op dit ogenblik zinvol om te onderzoeken?
  • Is inzetten op recycleerbare materialen en secundaire grondstoffen mijn volgende actie?

Natuurlijk passen niet alle oplossingen van andere bedrijven voor uw specifieke producten, klanten, bedrijfsstructuur… Daarom is er dus ook nood aan een gemeenschappelijke taal waarmee u samen met collega’s, leveranciers, klanten en andere stakeholders oplossingen op maat kan exploreren. Om deze reden geeft Cesar ook heel wat tekst en uitleg in de vorm van tips, definities en schema’s die hierbij helpen.       

Voor wie is de tool nuttig?

De Cesar-tool is bestemd voor alle organisaties die een impact hebben op een fysiek product: maakbedrijven, maar ook productontwerpers, dienstverleners in productonderhoud en herstelling, ontmanteling en recycling. Hoewel wellicht niet alle organisaties pasklare antwoorden zullen vinden, kan iedereen zeker wel hefbomen en kansen ontdekken die leiden tot vervolgstappen richting een meer circulaire economie.

Zowel bedrijven die circulaire economie willen exploreren als bedrijven die al heel wat stappen gezet hebben, krijgen tips & tricks op maat van hun noden.      

Zullen al uw vragen opgelost zijn?

Helaas, het antwoord op een eerste vraag laat vaak een andere vraag rijzen. Het goede nieuws is wel dat u zo stap voor stap de meest relevante vraag voor uw specifieke situatie zal ontdekken. Wellicht zal u op basis van deze tool in staat zijn om zoveel mogelijk zelf oplossingen uit te werken of om u te omringen met geschikte partners waarmee u samen vooruitgang kan boeken. 

Met steun van Vlaio via het AFVALorisatie project en in samenwerking met Agoria en OVAM. 

Toevoegen aan mijn favorieten

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw favorieten. U kan uw favorieten vervolgens als één pdf document downloaden.