Foutmelding

Er is een ongeldige keuze vastgesteld. Neem contact op met de websitebeheerder.
handen wassen

Veilige en gezonde werkplek

Veiligheid en gezondheid op het werk zijn essentiële componenten van mvo. Dat de wetgeving deze thema’s goed regelt, belet niet dat organisaties op tal van vlakken vrijwillig extra-inspanningen kunnen leveren voor zowel hun medewerkers als externe actoren.

'Veiligheid en gezondheid' of - breder bekeken - 'Welzijn' op het werk is een ruim domein. Het omvat verschillende deelthema's die relevant zijn voor zowel diensten- als productiebedrijven:

  • arbeidsveiligheid: het thema 'veiligheid' is essentieel maar onderhevig aan heel wat specifieke regelgeving, het vormt een basisvoorwaarde voor alle processen in de organisatie (ongevallenpreventie, veiligheidssignalisatie, gevaarlijke stoffen, noodgevallen en rampen, verkeersveiligheid,...)
  • bescherming van de gezondheid van de werknemer op het werk (beroepsziekten, asbestregeling, bevorderen van een gezonde levensstijl, beweging op het werk, gezonde voeding en werkomgeving,...)
  • zorgen voor de mentale gezondheid of psychosociale belasting veroorzaakt door het werk (stress, werkdruk, burn-out, work-life balans, betrokkenheid,...)
  • ergonomie: een goede arbeidsergonomie draagt bij tot een verhoogde productiviteit en een goede gezondheid (slechte zit- of werkhouding, beeldschermwerk,...)
  • arbeidshygiëne
  • verfraaiing van de werkplaatsen en intern leefmilieu (verlichting, verluchting, geluidshinder,...)
  • bescherming van de werknemer tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk: weten de werknemers waar ze naartoe kunnen met hun vragen?

De voordelen

Aandacht voor veiligheid en gezondheid op het werk biedt de onderneming volgende voordelen:

  • Gezonde werknemers zijn productiever en leveren kwalitatief betere producten en diensten af.
  • Minder arbeidsgebonden ongevallen en ziekten leiden tot minder ziekteverlof of absenteïsme. Dit resulteert in lagere kosten en minder onderbrekingen van het productieproces.
  • Een goed uitgeruste en onderhouden werkomgeving die optimaal is aangepast aan het arbeidsproces, zorgt voor een hogere productiviteit, een betere kwaliteit, minder gezondheids- en veiligheidsrisico's en een betere moraal.
  • Minder blessures en ziektes betekenen minder schade en een kleinere kans op schadeclaims.
  • Het bedrijfsimago gaat erop vooruit; zowel intern als extern.
  • De organisatie verhoogt haar aantrekkingskracht voor nieuwe medewerkers, (potentiële) klanten en investeerders.

 

 

Nieuws van 22 mei 2013

Bij de instorting op 24 april van de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Intussen tekenden al 40 kledingketens – waaronder ook het Belgische JBC – het zogenaamde ‘Accord on Fire and Building Safety’ dat de veiligheid in de Bengalese fabrieken moet verbeteren. Maar welk verschil zal dit akkoord maken en wat...

Nieuws van 13 april 2018

In totaal ontvingen maar liefst 35 organisaties de erkenning  als 'Great Place to Work' voor hun goed werkgeverschap. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het Great Place to Work® Institute Belgium in samenwerking met Vlerick Business School en mediapartner Jobat/Mark Magazine. 

Terug naar boven