handen wassen

Veilige en gezonde werkplek

Veiligheid en gezondheid op het werk zijn essentiële componenten van mvo. Dat de wetgeving deze thema’s goed regelt, belet niet dat organisaties op tal van vlakken vrijwillig extra-inspanningen kunnen leveren voor zowel hun medewerkers als externe actoren.

'Veiligheid en gezondheid' of - breder bekeken - 'Welzijn' op het werk is een ruim domein. Het omvat verschillende deelthema's die relevant zijn voor zowel diensten- als productiebedrijven:

  • arbeidsveiligheid: het thema 'veiligheid' is essentieel maar onderhevig aan heel wat specifieke regelgeving, het vormt een basisvoorwaarde voor alle processen in de organisatie (ongevallenpreventie, veiligheidssignalisatie, gevaarlijke stoffen, noodgevallen en rampen, verkeersveiligheid,...)
  • bescherming van de gezondheid van de werknemer op het werk (beroepsziekten, asbestregeling, bevorderen van een gezonde levensstijl, beweging op het werk, gezonde voeding en werkomgeving,...)
  • zorgen voor de mentale gezondheid of psychosociale belasting veroorzaakt door het werk (stress, werkdruk, burn-out, work-life balans, betrokkenheid,...)
  • ergonomie: een goede arbeidsergonomie draagt bij tot een verhoogde productiviteit en een goede gezondheid (slechte zit- of werkhouding, beeldschermwerk,...)
  • arbeidshygiëne
  • verfraaiing van de werkplaatsen en intern leefmilieu (verlichting, verluchting, geluidshinder,...)
  • bescherming van de werknemer tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk: weten de werknemers waar ze naartoe kunnen met hun vragen?

De voordelen

Aandacht voor veiligheid en gezondheid op het werk biedt de onderneming volgende voordelen:

  • Gezonde werknemers zijn productiever en leveren kwalitatief betere producten en diensten af.
  • Minder arbeidsgebonden ongevallen en ziekten leiden tot minder ziekteverlof of absenteïsme. Dit resulteert in lagere kosten en minder onderbrekingen van het productieproces.
  • Een goed uitgeruste en onderhouden werkomgeving die optimaal is aangepast aan het arbeidsproces, zorgt voor een hogere productiviteit, een betere kwaliteit, minder gezondheids- en veiligheidsrisico's en een betere moraal.
  • Minder blessures en ziektes betekenen minder schade en een kleinere kans op schadeclaims.
  • Het bedrijfsimago gaat erop vooruit; zowel intern als extern.
  • De organisatie verhoogt haar aantrekkingskracht voor nieuwe medewerkers, (potentiële) klanten en investeerders.

 

 

Loods 23 DENC-STUDIO buitenaanzicht
Interview

Aan de Gentse voorhaven krijgen we geschiedenisles van duurzaam architect Bart Cobbaert. Zijn bureau DENC-STUDIO ontving onlangs een Belgium Building Award voor de reconversie van een oude havenloods. Een gesprek over een kantoor als puzzelstuk, over erfgoed, circulair bouwen, duurzaamheid en hoe combineerbaar die principes zijn.

Interview

Sinds de oprichting in 1945 heeft Engels NV het ontwerp en de productie van ramen en deuren in eigen handen. Eigen ingenieurs ontwerpen elk raamtype binnenshuis, met het oog op de productie van kwalitatief hoogstaande producten. De productie van die ramen en deuren verloopt sinds enkele jaren 100% CO2-neutraal. Hoe krijgt dit bedrijf dat voor mekaar?

Interview

Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder van de VDAB, is ervan overtuigd dat de instrumentalisering van het beleid te zwaar weegt. Er gaat m.a.w. te weinig aandacht naar de waarden, zoals gelijke kansen, verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van de eigen capaciteiten, openheid voor samenwerking, enz. Vanuit die inspiratie is hij met de VDAB ook op de kar...

Terug naar boven