SDG-groot.

Sustainable Development Goals

Alle lidstaten van de Verenigde Natie keurden eind september 2015 de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling goed. Ze engageerden zich op die manier tot initiatieven en beslissingen die nodig zijn om onze planeet en maatschappij op duurzame koers te brengen.

De Agenda bouwt verder op voorgaande internationale afspraken over duurzame ontwikkeling en op de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze liepen in 2015 af en waren hoofdzakelijk gericht op het uitbannen van armoede en haar gevolgen in het Zuiden.

Met de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling, die 17 doelstellingen en 169 subdoelstellingen omvat, beschikken we voor het eerst over een breed en wereldwijd actieplan dat de uitdagingen op het vlak van economische- en sociale ontwikkeling, leefmilieu en vrede samenbrengt.

Het uitgangspunt van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - Sustainable Development Goals of SDGs in het Engels - is de nood aan een diepgaande transitie.

De SDGs staan bovendien niet los van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Er is dus vooruitgang op alle domeinen nodig, willen we tegen 2030 in een duurzamere wereld en maatschappij leven.

Hiervoor zal samenwerking nodig zijn:

  • samenwerking tussen landen in ontwikkeling en ontwikkelde landen
  • samenwerking tussen overheden, de private sector, vakbonden, ngo’s, academische instellingen en burgers.

Doelstelling 17 luidt daarom niet toevallig 'Partnerschap om doelstellingen te bereiken'. Enkel door samen te werken en partnerschappen aan te gaan zullen we erin slagen de uitdagingen het hoofd te bieden.

De 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en de bijhorende SDGs vormen dus het kompas om onze wereld, onze maatschappij en onze acties en initiatieven richting te geven in de volgende jaren.

Lees meer over de SDGs

 

handdoekautomaat
Praktijkvoorbeeld

Onlangs nam CWS Vendor over. Een overname die paste in de strategie om vanuit één enkele circulaire aanbieder de best denkbare oplossingen voor een betere hygiëne en veiligheid te bieden aan de gehele Europese markt....

vertrekkend vliegtuig
Praktijkvoorbeeld

De Brusselse luchthaven zet fors in op duurzaamheid. De CO2-uitstoot verminderen vormt hiervan een belangrijk onderdeel. Daarnaast gaat ze onder andere voor minder afval, minder geluidsoverlast en betere mobiliteit. Op Brussels Airport zijn 25 ambassadeurs actief om de duurzaamheidsgedachte verder uit te dragen. “Samenwerken met andere stakeholders is...

composteerbare afvalzak
Praktijkvoorbeeld

The Compost Bag Company ontwikkelt composteerbare zakken en folies uit hernieuwbare grondstoffen. Een gebruikt zakje kan achteraf een tweede leven krijgen als inzamelzakje voor gft-afval.

“Er ligt voor composteerbare materialen een grote toekomst als ecologisch alternatief in voedselverpakkingen.”

Praktijkvoorbeeld

Bij beMatrix zijn ze op weg naar duurzaamheid. Daar wordt nu reeds hard op gewerkt binnen alle afdelingen van de onderneming. Maar ze zijn er nog niet. Dat beseffen zij maar al te goed. Toch willen ze nu reeds hun gedrevenheid voor een duurzamere standenbouw in de verf zetten.

Terug naar boven