Twee mannen zijn aan het armworstelen

Stakeholders

Ondernemingen maken deel uit van de samenleving. Ze vormen geen geïsoleerde instituties, maar beïnvloeden en worden beïnvloed door tal van groepen en individuen. Dit noemen we de stakeholders of belanghebbenden van de onderneming. Het gaat in eerste instantie om aandeelhouders, personeel, klanten en leveranciers en verder om de lokale buurt, de regio, overheden, sectorfederaties, sociale partners, ngo's, de media,... Tenslotte is ook het milieu een stakeholder.

Luister

Overleg en dialoog met de stakeholders is een essentieel onderdeel van MVO. Identificeren, luisteren naar en betrekken van stakeholders staan centraal als een organisatie zich wil toeleggen op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hun invloed en belangen in kaart brengen en daar vervolgens rekening mee houden heet stakeholdermanagement.

...naar alle soorten stakeholders

MVO betekent dat u niet alleen rekening houdt met de interne stakeholders (werknemers, managers, aandeelhouders) maar ook met de externe (ngo's, onderwijs, burgers, politiek overheden, leveranciers, klanten en consumenten).

Marktgerelateerde stakeholders zoals klanten, aandeelhouders en toeleveranciers hebben een directe invloed op de economische positie van het bedrijf. Niet-marktgerelateerde stakeholders zoals milieuorganisaties en omwonenden hebben dit niet. Heel wat acties uit andere thema's zijn expliciet gericht op deze diverse groep stakeholders.

De directe belangen van stakeholders kunnen soms strijdig zijn met het algemeen maatschappelijk belang. Denk bijvoorbeeld aan de lokale weerstand die windmolenparken, vuilverbranding of ondergrondse CO2-opslag kunnen opwekken.

...en start een dialoog

Gaat u met mvo aan de slag? Doe dit dan in overleg met uw belangrijkste stakeholders. Dit overleg wordt een stakeholderdialoog genoemd.

Bronnen en instrumenten

Interview

Het Business Social Compliance Initiative (BSCI), een bedrijfsgedreven organisatie die zich richt op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in wereldwijde productieketens, bestaat tien jaar. Hoog tijd om de balans op te maken. Wat is er de laatste tien jaar veranderd? En belangrijker, waar liggen de uitdagingen voor morgen?

Interview

Koen De Maesschalck (Colruyt Group) is in mei verkozen tot HR Manager of the Year. Laat ‘duurzame HR’ nu net het centrale thema zijn dat we met MVO Vlaanderen de voorbije maanden belichtten. De timing zat dus perfect om hem aan het woord te laten. Over zijn kijk op duurzame HR, over zijn liefde voor het bedrijf en over maatschappelijke trends.

Interview

Dit is het tweede deel van het interview met Wayne Visser dat dieper ingaat op de werking van ‘corporate leadership groups’, die worden opgericht in het kader van deze Leerstoel voor Duurzame Transformatie. Het eerste deel focust vooral op het belang van een structurele aanpak van duurzaamheidsuitdagingen. 

Interview

Fons Leroy, afgevaardigd bestuurder van de VDAB, is ervan overtuigd dat de instrumentalisering van het beleid te zwaar weegt. Er gaat m.a.w. te weinig aandacht naar de waarden, zoals gelijke kansen, verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van de eigen capaciteiten, openheid voor samenwerking, enz. Vanuit die inspiratie is hij met de VDAB ook op de kar...

mensen in overleg
Interview

Frank Van Massenhove is voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid. Bij zijn aanstelling reorganiseerde hij de dienst ongezien. De prikklok schafte hij af, want niet werktijd maar resultaten werden de nieuwe waardemeter. Teams beslissen zelf hoe ze vooropgestelde doelen halen. Wat voor velen een utopie lijkt, maakte hij werkelijkheid. En dat hij daarmee...

Terug naar boven