ketting

Sociaal aankopen

Maatschappelijk verantwoord aankopen wordt ook wel ketenverantwoordelijkheid genoemd.

Bij aankoopbeslissingen let u meestal op de prijs, kwaliteit en levertijd van een product. Bij maatschappelijk verantwoord aankopen of sociaal aankopen let u ook op sociale en milieu aspecten. Zo heeft u invloed op het gedrag van uw toeleveranciers, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsomstandigheden, mensenrechten en milieu.

Ketens

Productie- en handelsketens worden steeds complexer en internationaler. Producten of onderdelen van een product zijn immers vaak in een ander land geproduceerd. De verantwoordelijkheid van de aankoper houdt dus niet op aan de grens. 

Waar grondstoffen vandaan komen, wat er speelt bij toeleveranciers en door wie producten vervaardigd worden is informatie die alsmaar relevanter wordt. De arbeidsomstandigheden bij en de milieu-impact van buitenlandse toeleveranciers hebben uiteindelijk ook invloed op de duurzaamheid van een Belgisch bedrijf. Al was het maar omdat het zijn klanten bezighoudt.

Weet u hoe de producten of diensten die u inkoopt in het buitenland tot stand komen? De MVO Risico Checker helpt u om risico's in uw aannkoopketen te identificeren. U krijgt ook tips om te werken aan verbetering.

design van Vol+Maakt
Nieuws van 7 november 2019

Het designlabel Vol+maakt stelde eind 2018 een eerste collectie tentoon in het Gentse Design Museum. Begin 2020 volgt een tweede collectie. Ondertussen groeit het label door als designpartner voor sociale makers. Maatwerkbedrijven en ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen kunnen beroep doen op Vol+maakt om designproducten te...

cobot in maatwerkbedrijf
Nieuws van 1 februari 2019

4Werk vzw is de West-Vlaamse federatie van maatwerkbedrijven (de overkoepelende naam voor beschutte en sociale werkplaatsen). Ze heeft samen met haar partners drie jaar lang het project Toegepaste Technologische Innovatie (TTI) ontwikkeld. De hoogstaande technologische implementatie op de werkvloer van maatwerkbedrijven werd op 17 januari 2019...

Terug naar boven