Label biologische landbouw

Labels en certificering

Een MVO-label maakt het mogelijk maatschappelijke verantwoordelijkheid op een meetbare manier te vertalen naar stakeholders.



Hoewel er enkele keurmerken bestaan (MVO Prestatieladder, SR10 norm, een geverifieerd GRI-duurzaamheidsverslag), blijft MVO een continu proces van verandering dat moeilijk te certificeren valt. Om die reden is ook ISO 26000 niet certificeerbaar.

Heel wat deelaspecten van MVO hebben wel labels, waaronder FSC, CO2 neutral, Max Havelaar of Fairtrade, Nordic SwanCradle to Cradle, ...



Behalve labels en certificaten, bestaan er ook MVO- of duurzamheidscharters waarbij bedrijven zich engageren om bepaalde MVO-doelstellingen te behalen.

Deze worden vaak geïntroduceerd en ondersteund vanuit sectorinitiatieven, bijvoorbeeld de zuivelsector en de audiovisuele sector. Ook de Voka - Kamers van Koophandel geven bedrijven al jaren de kans om in te tekenen op het Charter Duurzaam Ondernemen. Bedrijven die dit Charter ondertekenen en de hieraan gekoppelde initiatieven succesvol doorlopen, ontvangen eveneens een certificaat.

Interview

Sinds de oprichting in 1945 heeft Engels NV het ontwerp en de productie van ramen en deuren in eigen handen. Eigen ingenieurs ontwerpen elk raamtype binnenshuis, met het oog op de productie van kwalitatief hoogstaande producten. De productie van die ramen en deuren verloopt sinds enkele jaren 100% CO2-neutraal. Hoe krijgt dit bedrijf dat voor mekaar?

Terug naar boven