zonnepanelen

Klimaatverandering

De mens oefent invloed uit op het klimaat door de emissie van stoffen als kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Deze stoffen houden warmtestraling van de aarde vast; de zogenaamde broeikaswerking die de opwarming van de aarde veroorzaakt.

De belangrijkste menselijke bronnen van broeikasgassen zijn de energievoorziening, de industrie, het verkeer en vervoer, de land- en tuinbouw en consumenten. Bedrijven merken nu al de gevolgen van extreme weersomstandigheden in hun internationale toeleveringsketen. Denk daarbij aan misoogsten en het verschuiven van klimaatzones. Ook wacht bedrijven in de toekomst een zwaardere belasting van hun CO2-uitstoot.

Bedrijven en hun activiteiten hebben een groot aandeel in het verbranden van fossiele grondstoffen en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering. In deze korte video (NL) wordt duidelijk hoeveel van onze CO2-uitstoot samenhangt met bedrijfsactiviteiten.

Lees meer bij de thema's 'energie' en 'CO2'.

zwart vlak
Column

2020 is een bewogen jaar. Naast de coronacrisis zet ook de 'Black Lives Matter'-beweging de wereld in beroering.  Hoe ga je hier als organisatie mee om? Hoe verklaar je je online al dan niet solidair? Een vraag die ook mij stevig bezighield. Wat is de impact van #blackouttuesday op een organisatie? (Lees hier de inleiding op deze column.)

flou landschap
Column

Om duurzaam de toekomst door te komen, grijpen bedrijven de principes van de circulaire economie aan. Maar wat als die niet ver genoeg gaan? Britse academici Kate Fletcher en Mathilda Tham argumenteren dat ze een volledige ommezwaai zelfs in de weg staan. Journalist en auteur Isabelle Vanhoutte, die pas een handboek schreef over circulariteit, kadert die...

Terug naar boven