groep mensen dragen samen een tafel

Deeleconomie

Delen is aan steile opmars bezig. Van het delen van auto's en zwaar materiaal, fietsdelen en samenhuizen tot het delen van kennis, gereedschap, infrastructuur, parkeerplaatsen, ... In zowat alle domeinen van ons privé- en werkleven is het vandaag mogelijk om kennis, producten of ruimte te delen met anderen.

Een vernieuwend, maatschappelijk en economisch model

Maar delen is niet enkel een sympathiek tijdverdrijf. De technologische ontwikkelingen en sociale media brengen nu met groot gemak vraag en aanbod samen. Achter de huidige deeltrend schuilt een vernieuwend maatschappelijk en economisch model, gebaseerd op evenwaardige samenwerking tussen burgers en bedrijven.

De deeleconomie die hieruit ontstaat, levert een broodnodige meerwaarde voor de maatschappij:

  • mensen en bedrijven die delen, kunnen kosten besparen;
  • verschillende vormen van gedeeld gebruik zorgen voor meer sociale cohesie;
  • tot slot profiteert ook het milieu mee.

Op de wereldagenda

In 2013 bedroeg de wereldwijde omzet van de deeleconomie naar schatting 26 miljard dollar. Het Europees Economisch en Sociaal Comité plaatste het thema recent op de Europese agenda geplaatst met een rapport aan de Europese Commissie.

Het Wereld Economisch Forum besteedt aandacht aan de mogelijkheden van de deeleconomie. Veel burgers, initiatieven en organisaties maken vandaag al actief werk van delen.

Lees meer: 'Het nieuwe businessmodel: van bezit naar gebruik'

Bron

Praktijkvoorbeeld

Bij het uitbaten van een online bibliotheek voor kinderkleding komt heel wat kijken. Sophie Devolder is zeer eerlijk over de opstart van 'Happy Kiddo'. Ze deelt haar ervaringen met het starten van een eigen zaak, die als reality-check kunnen dienst doen. Zeker over de geslaagde combinatie van online en offline activiteiten bij de uitbouw van deze...

Terug naar boven