AWDC verkent de facetten van de Sustatool

Stap voor stap doet de Sustatool zijn intrede in diverse sectoren. Verschillende koepelorganisaties ondersteunen elk op hun manier hun leden bij het gebruik van de app. Wij vroegen Jord Van Wassenhove, Public Affairs Officer bij Antwerp World Diamond Centre (AWDC), naar de eerste ervaringen met de Sustatool in de diamantsector.

AWDC_Ruwe diamant

Op welke manier bieden jullie aan bedrijven ondersteuning om te starten met de Sustatool?

Van Wassenhove: "AWDC doet onder meer beroep op twee partners - Route 2030 en Cifal Flanders - om het duurzaamheidsbeleid binnen de diamantsector te bevorderen. Cifal Flanders geeft opleidingen over de SDG’s en is al langer een vaste partner van AWDC, die tevens de Raad van Bestuur voorzit. Cifal Flanders inspireert onder meer  bedrijven en werknemers rond duurzaamheidsdoelstellingen en vertaalt de SDG’s naar een bedrijfscontext. Route 2030 en Cifal Flanders zullen samen workshops begeleiden om diamantfirma’s aan te moedigen aan de slag te gaan met de Sustatool."

Hoe ver staan jullie in het proces?

Van Wassenhove: "Onze partners voorzagen een introductie over de Sustatool tijdens één van onze AWDC Cafés. Dit zijn korte en gefocuste workshops rond sectorgerelateerde topics. We organiseren deze workshops voor diamantfirma’s. We deelden in vorige cafés al inzichten over de SDG’s met onze leden en kunnen hen nu met de Sustatool een hands-on-tool aanreiken die daarop verder bouwt. In september 2019 gaan we verder met de workshop en daarvoor treffen we nu de nodige voorbereidingen."

Hoe waren de reacties?

Van Wassenhove: "Positief. Er waren een 15-tal aanwezigen waarvan het grootste deel interesse toonde om effectief met de tool aan de slag te gaan. Duurzaamheid is wel al goed bekend in de sector, maar er is natuurlijk een verschil tussen grotere bedrijven en eenmanszaken wat betreft de beschikbare tijd hiervoor. De SDG’s zijn nog niet volledig verankerd en bekend in de diamantsector. De Sustatool kan hiervoor aangewend worden. Als koepelorganisatie voor een bij uitstek internationale sector kijken we echter wel uit naar een vertaling van de tool naar het Engels. We zijn ervan overtuigd dat we de SDG’s dan bij een groter publiek bekend kunnen maken."

Jullie gaan ook voor de interne werking van AWDC zelf aan de slag met de tool. Hoe verloopt dat?

Van Wassenhove: "AWDC is een private stichting en heeft ongeveer een 80-tal werknemers. De bedoeling is dat AWDC ook met de Sustatool aan de slag gaat om nog meer de SDG’s te laten leven op bedrijfsniveau."

www.awdc.be