Een uitgewerkt mobiliteitsbeleid heeft aandacht voor de verplaatsingen in en rond de organisatie en het medewerkerstransport. Door dit thema beleidsmatig aan te pakken, stemt men de verschillende maatregelen op elkaar af en voorkomt men tegenstrijdigheden.
Acties
Kies voor een mobiliteitsbudget waarin het duurzaamste vervoermiddel het minst duur is voor de medewerker. Maak het mobiliteitsbudget in een eerste fase vrijblijvend.
Kies voor glijdende werktijden zodat medewerkers files kunnen vermijden.
Pas werkuren of shifts aan aan de regeling van het naburige openbaar vervoer.
Kies voor het STOP-principe. Dit verleent voorrang aan stappen, trappen en openbaar vervoer en wil het gebruik van auto's (privé-vervoer) verminderen. Dit stemt overeen met de 'reverse traffic pyramid'.
Organiseer een carpoolingsysteem.
Voorzie speciale parkeerplaatsen voor carpoolers, dichtbij de werkplek en zorg dat deze opvallen.
Duid iemand aan die het samenstellen van carpoolgroepjes begeleidt en het carpoolingsysteem opvolgt.
Vorm carpoolgroepjes buiten het bedrijf samen met medewerkers uit naburige ondernemingen.
Garandeer de terugrit van carpoolende medewerkers. Dit is voornamelijk gericht op het wegnemen van psychologische drempels.
Voer meermaals en herhaaldelijk campagne voor carpooling en benadruk de voordelen.
Pas het aantal parkeerplaatsen van de onderneming aan aan de grootte van de onderneming en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.
Breng de kosten van de parking (gedeeltelijk) in rekening voor medewerkers die steeds met de auto komen of geef een premie aan medewerkers die afzien van hun parkeerplaats.
Voorzie elektrische laadpunten met groene stroom voor elektrische voertuigen.
Moedig medewerkers aan om één dag per week minder met de auto te komen, b.v. 3 dagen met de auto en 2 met de fiets in plaats van 4 met de auto en 1 met de fiets.
Geef een verlofdag of een verhuispremie aan medewerkers die verhuizen naar een locatie die dichter bij het werk ligt.
Voorzie een eigen transportdienst voor het personeel.
Overleg met de stad/gemeente om onveilige verkeerspunten aan te passen en met De Lijn om het aanbod van het lokale openbare vervoer te optimaliseren.
Geef enkel een vergoeding (bij voorkeur 100% terugbetaling) voor woon-werkverkeer dat met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets gebeurt.
Investeer besparingen op mobiliteit (b.v. door minder parking te moeten voorzien) opnieuw in mobiliteit en communiceer naar medewerkers.
Doe mee aan mobiliteitsacties en maak medewerkers hier enthousiast over, b.v. een autoluwe werkdag, deelname aan de week van de mobiliteit, bike to work etc.
Organiseer een mobiliteitsloterij: loot medewerkers uit en als ze zich die dag op een duurzame manier hebben verplaatst, krijgen ze een (kleine) beloning.
Laat een mobiliteitsscan over de bereikbaarheid, woon-werkverkeer, het mobiliteitsprofiel… van de onderneming maken door het bedrijfsloket van het Provinciaal Mobiliteitspunt.
Voorzie de nodige infrastructuur om probleemloos te kunnen telewerken.
Promoot videoconferencing.
Ga een samenwerking aan met koeriersbedrijven die milieuvriendelijk kunnen vervoeren.
Compenseer de CO2-uitstoot van vliegtuigreizen.
Kies voor 'stille vrachtwagens'. Dit zijn vrachtwagens met schone en brandstof besparende motoren, met aanpassingen aan de banden en laadbruggen en vrachtwagens met speciale coatings aan de binnenkant om geluidsoverlast te voorkomen.
Onderhoud de vloot goed en op regelmatige basis.
Controleer en optimaliseer de bandenspanning van vrachtauto's en andere bedrijfsvoertuigen.
Kies voor banden met een optimale rolweerstand. Dit is voertuigafhankelijk.
Voorkom dat vrachtwagenchauffeurs de motor van hun vrachtwagen stationair laten draaien voor koeling/verwarming. Voorzie hiervoor extra stopcontacten in het distributiecentrum of plaats (voor eigen vrachtwagens) kleine extra motoren.
Voorzie een vergoeding voor dienstverplaatsingen per fiets of te voet.
Stel een mobiliteitscoördinator aan.