Online Ecolizer

Eind 2014 lanceerde de OVAM een onlineversie van de Ecolizer. Met deze ecodesign ontwerptool kan de gebruiker snel en eenvoudig de milieu-impact van een product berekenen. Alle indicatoren van de papieren versie (2006) kregen in de digitale versie een update.

De ecodesign ontwerptool richt zich tot alle ontwerpers en bedrijven die de milieu-impact van hun producten willen kennen en aanpakken. Naast het berekenen van de totale milieu-impact, is ook de berekening van de impact per fase in de levenscyclus van een product mogelijk. Zo kan de gebruiker een levenscyclusfase met een hoge milieu-impact gericht aanpakken. Elk product krijgt een score, wat vergelijken eenvoudig maakt.

Werken met de Ecolizer

Aan de hand van alle toegepaste materialen, processen, verpakkingen en transportmodi tijdens de levenscyclus van het product, berekent de ecolizer de milieu-impact. De gebruiker vult deze informatie in, de tool doet het rekenwerk en geeft de milieu-impact weer in één cijfer.

Naast een catalogus met alle waarden waaruit een product kan bestaan, staan er op www.ecolizer.be verschillende cases als voorbeeld. Daaronder een case die een koffiezetapparaat analyseert op basis van een vijfjarig gebruik of een case die een inbouwspot met halogeenlamp analyseert op basis van een vijfentwintigjarig gebruik.

Klik hier voor het instrument.