INDU-ZERO zorgt voor stroomversnelling in duurzame renovatie woningen
Het internationale project INDU-ZERO wil met Europese steun de verduurzaming van woningen industrialiseren en versnellen. Tegen 2050 moeten volgens het klimaatakkoord van Parijs miljoenen huizen in Europa omgebouwd worden tot duurzame woningen. Daar wordt nu concreet aan gewerkt, onder meer met de hulp van Autonoom Provinciebedrijf Kamp C en Universiteit Gent.
Zes landen uit het Noordzeegebied nemen deel aan dit project: Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Noorwegen. Kamp C en de Universiteit Gent zijn de enige Vlaamse partners.
Het is een bijzonder ambitieus project: over drie jaar moet het een blauwdruk voor een innovatieve fabriek opleveren. Die kan in verschillende Europese landen gebouwd worden en instaan voor de productie van renovatiepakketten voor duurzame woningen. Dat zou een enorme impuls geven die de kosten per huis aanzienlijk reduceert. Als het project slaagt, zou het dus een grote bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelstellingen.
De renovatiepakketten zullen als jassen over een bestaand huis worden geplaatst en bestaan uit slimme oplossingen die zelf energie produceren en het wooncomfort verhogen. Dat kan gaan over zonnepanelen, warmtepompen of ventilatie. Op die manier worden woningen gerenoveerd zodat ze echt energieneutraal worden. De industrialisatie van dat proces maakt de renovaties sneller, goedkoper en duurzamer.
De unieke mix van partners bij dit project zorgt voor een grote toegevoegde waarde: er is niet alleen sprake van een internationale samenwerking, maar de partners komen ook uit verschillende sectoren, zoals het onderwijs, kennisinstellingen, de bouwsector, wooncorporaties, de industrie en de overheid. Zo kunnen technische inhoud en uitvoering rechtstreeks aan beleid gekoppeld worden. Dat is een opvallend pluspunt dat dit gedurfde project een grote slaagkans geeft.