Zorgtraiteur Claessens André heeft de Inclusieve Onderneming Award 2024 gewonnen. Met die tweejaarlijkse award beloont Sterpunt Inclusief Ondernemen bedrijven die inclusief ondernemen hoog in het vaandel dragen.
Goede praktijken rond geïntegreerd rapporteren in de financiële sector
Bedrijven en organisaties dienen vandaag niet enkel over hun financiële, maar ook over hun milieu- en sociale prestaties publieke verantwoording af te leggen. Dat gebeurt steeds vaker onder vorm van een geïntegreerd verslag.
Geïntegreerd rapporteren is niet zomaar communicatie, maar is een hulpmiddel dat organisaties helpt om strategische focus in hun financiële- en duurzaamheidstrategieën te brengen. Om duurzaamheid niet los te koppelen van financiële prestaties.
Het International Integrated Reporting Committee (IIRC) werkt trouwens volop aan een internationale standaard. Op hun website leest u er alle informatie over.
Twee Belgische bank- en verzekeringsgroepen hebben zich bij deze (internationale) tendens aangesloten en hun geïntegreerde jaar- en duurzaamheidsverslagen uitgebracht. Het gaat om Argenta België en Delta Lloyd Life. U vindt er een overzicht van de “People”, “Planet” en “Profit” realisaties in 2014 en de doelstellingen voor de toekomst.
KBC publiceerde in 2012 haar eerste ‘Verslag aan de samenleving’ en deed dat opnieuw voor 2013 en 2014. Het brengt een beknopt overzicht van resultaten en verwezenlijkingen, maar geeft ook antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Het verslag doet dat in een heldere en bevattelijke taal, zonder vakjargon, gericht op wat leeft in de maatschappij.
Hiernaast is er een ander initiatief in de Belgische financiële sector dat mede de weg voor de geïntegreerde rapporten heeft vrijgemaakt. In 2012 publiceerde Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, haar ‘Rapport over de maatschappelijke verantwoordelijkheid vanuit de financiële sector’. Het verslag geeft een beeld van de impact en de initiatieven van de financiële sector die bijdragen aan een duurzamere maatschappij . Een duurzaamheidsverslag op sectorniveau dus.
Er is met andere woorden een duidelijke tendens naar meer transparantie en open communicatie in de financiële sector merkbaar. Een logische vervolgstap na de duurzaamheidsverslagen is om geïntegreerd te rapporteren over de sociale, milieugerelateerde en financiële impact op de stakeholders.
Voor meer informatie over het thema verwijzen we u graag naar de volgende sites:
- Febelfin - Website Bankieren voor de samenleving met overzicht van de duurzaamheidsrapporten en geïntegreerde rapporteren in de sector
- Belsif - Belgisch Forum voor Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Investeren
- Nieuwsbericht MVO Vlaanderen - Febelfin lijst duurzame bankproducten op