De duurzame maaltijden van Dagvers van a tot z

Hoe kan jouw bedrijf bijdragen aan een betere work-life balance van je medewerkers (en hun gezin)? Heb je al gehoord van de optie om een koelkast te laten plaatsen voor verse en gezonde maaltijden? Je medewerkers kunnen de maaltijden dan ’s avonds mee naar huis nemen, zodat ze niet meer hoeven te koken. Is dat geen mooi en praktisch voorbeeld van de manier waarop jouw bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid kan opnemen?

Wanneer de nood het hoogst is ...

Eén ding weet Inge De Clerck zeker: de balans tussen werk en gezin staat onder druk. Dat merkte ze op basis van haar eigen ervaring. Als communicatiespecialist rond marketing en duurzaamheid had ze geen 9-to-5 job en lukte het soms moeilijk om zelf te koken. Ze probeerde van alles: de traiteur, kant-en-klaar uit de bio-shop, foodboxen, enz. Maar niks bood haar wat ze zocht. Ze vroeg tips aan vrienden, maar die bleken met hetzelfde probleem te kampen. Er zat dus niks anders op dan zelf met de oplossing te komen.

Inge De Clerck wist wat ze wou: huisbereide schotels met bio-ingrediënten van bij ons. Die ingrediënten wilde zij rechtstreeks bij de boer halen. Ze maakte een businessplan en consulteerde een reeks experts. Daaruit bleek dat dit idee enkel op voldoende grote schaal haalbaar zou zijn. Dat betekende voor Inge: investeerders en medewerkers zoeken, haar job opzeggen en zich in een avontuur storten.

... is ketenbeheer nabij

Een bevraging van de markt wees gelukkig op een aantal gunstige trends: de interesse in duurzaam, biologisch en lokaal voedsel neemt toe, samen met het online bestellen bij lokale producenten. Gewapend met de kennis van de markt trok Inge op zoek naar partners om dagverse schotels met bio-ingrediënten bij gezinnen thuis geleverd te krijgen.  Dagvers is een vorm van coöperatief ketenmanagement die toont dat bereide gerechten lekker, gezond én ook nog eens goed voor mens en milieu kunnen zijn.

Leveranciers

De coöperatieve haalt zijn biologische ingrediënten bij lokale bioboerderijen en CSA-projecten (Community Supported Agriculture).  Producten die niet lokaal geteeld kunnen worden, zijn wel biologisch of fair trade.

Bij de keuze van de leveranciers, staan gedeelde waarden voorop. Zo werkt Dagvers samen met het familiebedrijf Warnez (uit Tielt) dat bio-aardappelen levert. Ze zijn lid van een aardappelcoöperatieve in de streek van Geers (nabij Luik), die op vraag van de versmarkten de meest uiteenlopende variëteiten van biologische aardappelen telen. De duurzaamheid van dat bedrijf uit zich in de keuze voor zonnepanelen en het engagement in een Europees project tegen voedselverspilling. 

Dagvers koos bijvoorbeeld ook voor Sunria-rijst. En dat niet alleen omwille van de smaak, maar ook omwille van het inspirerende verhaal achter de Indonesische rijst. Het Sunria-project werd mee opgestart door Vredeseilanden, met als doel meer biologische rijstteelt op Java te brengen. Naast het biologische aspect, was het vanaf het begin erg belangrijk dat de boerenfamilies een waardig inkomen konden verdienen via de rijstproductie en -handel. De boeren zorgen niet alleen voor de rijstteelt, maar ook de verwerking en verpakking gebeurt in dorpen op Java. Voor de consument is Sunria-rijst dus niet alleen een garantie op een duurzaam geteelde rijst, het is ook een mooie keuze om Indonesische boeren te helpen. 

Voedselbereiding met foodconsultant

De maaltijden van Dagvers worden bereid in hun eigen productie-keuken. Ze worden gekookt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder begeleiding van een chef-kok. Zo probeert Dagvers ook haar steentje bij te dragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

In de Dagvers-weekmenu’s staat geregeld de ‘groente-ovenschotel met kip en gerookte paprika’. Voor dit recept deed Dagvers beroep op de diensten van Filip Fransen, foodconsultant en oprichter van het coöperatief cateringbedrijf Witlov. Zijn opleiding in de hotelschool én de milieuwetenschappen maakt van hem een expert in duurzame voeding. Duurzaamheid is niet per se de focus bij Witlov, maar Filip Fransen houdt toch rekening met de oorsprong van de ingrediënten en de seizoenen. Samen met hem onderbouwt Dagvers de duurzaamheid van hun maaltijden.

Leveringen

Dagvers wil haar klanten zoveel mogelijk stimuleren om hun maaltijden via een Dagvers-afhaalpunt af te halen, aangezien dat de meest ecologische manier is. Dagvers koos bewust voor een aantal zeer weloverwogen partners, die makkelijk bereikbaar zijn in Antwerpen en dezelfde duurzame waarden uitdragen. Voor de leveringen zelf doet Dagvers beroep op Bubble Post, dat zich profileert als een duurzame bezorger tot in de laatste kilometer (omdat ze o.a. met fietskoeriers werken). De meeste klanten gaan hun maaltijden effectief ophalen in een Dagvers-afhaalpunt in de buurt. Sommigen kunnen hun maaltijden ook meenemen vanop het werk. Daarnaast zijn deze maaltijden energie-efficiënter omdat Dagvers ze in grotere hoeveelheden kookt dan de klant thuis zelf zou doen. 

Start up ... and growing

In het begin van 2017 is Dagvers opgestart in de Antwerpse stadsregio. Dagvers kreeg steun van de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen. Twee Business Angels van het Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen) stappen mee in het kapitaal. Daarnaast kon de particulier via Bolero Crowdfunding mee investeren.

Sindsdien is het bedrijf gestaag gegroeid. Ook het klantenbestand is groeiende. Zo biedt Dagvers sinds begin 2018 ook maaltijden aan in de Gentse en Brusselse regio.  

Daarnaast heeft Dagvers ook een aanbod ‘voor bedrijven’. Kleinere bedrijven kunnen ingeschakeld worden als afhaalpunten. Je haalt je eten uit de koelkast bij het onthaal van het bedrijf of bedrijvencentrum waar je werkt. De eerste site die Dagvers zo bevoorraad is Espace Jacqmotte in Brussel,  waar Triodos en The Shift hun kantoren hebben. Bovendien heeft Dagvers een aanbod op maat van grotere bedrijven, die hun personeel verse maaltijden willen aanbieden. 

Heb jij interesse om een koelkast te laten plaatsen in jouw bedrijf, waar verse en gezonde maaltijden van Dagvers geleverd kunnen worden? Of wil jij coöperant worden van deze start-up en gebruik maken van de fiscaal voordelige taxshelter? Voor alle informatie kan je  terecht op de website van Dagvers.