Zorgtraiteur Claessens André heeft de Inclusieve Onderneming Award 2024 gewonnen. Met die tweejaarlijkse award beloont Sterpunt Inclusief Ondernemen bedrijven die inclusief ondernemen hoog in het vaandel dragen.
Meer uit afval met NOWaste
Groente- en fruitbedrijven genereren heel wat afval, zoals schillen en snijresten, die worden vergist tot biogas of verwerkt tot dierenvoeder. Vlaams onderzoek wil er componenten uit winnen die geschikt zijn voor menselijke consumptie.
In de voedingsindustrie ontstaan afvalstromen. Of, beter: nevenstromen. Snijresten uit de groente- en fruitverwerkende industrie, bijvoorbeeld.
“Vandaag gaan deze nevenstromen naar firma's die er dierenvoeder van maken, of ze worden vergist, zodat biogas ontstaat”, zegt Valerie De Jonghe, wetenschappelijk adviseur bij Flanders' FOOD, een innovatieplatform voor de voedingsindustrie. “Het zijn evenwel hoogwaardige reststromen. Het leek ons dan ook opportuun te kijken hoe we fracties eruit kunnen valoriseren naar de mens toe.”
NOWaste project
Deze visie leidde tot onderzoeksproject NOWaste ('New Opportunities for Waste'), dat loopt van oktober 2012 tot september 2014. Deelnemers zijn de kennisinstellingen VITO, ILVO en KULeuven. Er is sprake van samenwerking met groente- en fruitverwerkers, technologieleveranciers, diervoederfabrikanten, en eindgebruikers uit de voedingsindustrie.
De onderzochte nevenstromen zijn onder andere: snijresten van groenten zoals boontjes, prei, voetselder, fruit (zoals appelen) en schillen van knolselder, wortel en dergelijke. Het gaat al gauw over enkele honderden tot duizenden ton afval per jaar, per nevenstroom, meldt De Jonghe.
Ze legt uit dat de projectpartners onderzoeken hoeveel vitamines, mineralen, anti-oxidanten en vezels zich in die stromen bevinden. Maar de focus van het project ligt toch vooral op de pectines, “voedingsvezels die allerlei toepassingen vinden in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld als verdikkingsmiddel in snoepjes, of in confituur.”
Bron: argusactueel.be