Repair op maat
Naar een aanbod van maatwerkbedrijven voor reguliere bedrijven
Bedrijven zetten steeds meer in op levensduurverlenging van hun producten. Ze doen dit o.a. door innovatieve businessmodellen op te zetten en worden hierin gestimuleerd door nieuwe en aankomende wetgeving zoals de CSRD, Ecodesign richtlijn, CSDD, Right to Repair of de herstelbaarheidsindex. Producenten en retailers bouwen tegenwoordig bijvoorbeeld zelf een tweedehands aanbod of uitgebreidere (herstel)diensten uit.
Welke kansen en uitdagingen biedt deze evolutie en nieuwe wetgeving voor maatwerkbedrijven om aan hun reguliere collega’s diensten te leveren? En welke repair-diensten bieden maatwerkbedrijven nu of in de toekomst aan? In deze sessie zoomen we specifiek in op herstel, hergebruik en onderhoud van productstromen zoals textiel, elektro en fietsen.
Op dit inspiratie- en netwerkmoment bieden de Sociaal Circulaire Hub Gent en Repair Locale (Repair&Share) jou inzichten en inspiratie om klaar te zijn voor de repair-revolutie.
PROGRAMMA
Moderatie – Esther Noëth, Sofar & UAntwerpen
Esther Noëth is co-founder van het circulaire designsofa-merk Sofar en PhD-onderzoeker aan UAntwerpen ism maatwerkbedrijf Mivas. Ze onderzoekt hoe maatwerkbedrijven de transitie naar de circulaire economie kunnen maken en hun tewerkstellingsmissie kunnen behouden.
13u45
Ontvangst
14u
Welkom
14u05
Wetgeving en mogelijkheden tot samenwerking – Sarah Grison, Sura Impact
Aan de hand van concrete voorbeelden krijg je praktisch inzicht in recente en aankomende wetgeving die levensduurverlenging van producten en verduurzaming van bedrijven beoogt. Wat zullen reguliere spelers anders (moeten) doen? Waar kunnen maatwerkbedrijven hen in ontzorgen?
Sarah Grison is expert circulaire economie bij Sura Impact en werkte voordien als atelierverantwoordelijke elektromontage bij maatwerkbedrijf Ryhove in Gent
14u40
© Lisa Develtere
Praktijkcases – repair, hergebruik en onderhoud als dienst
Elektro – Klaas Vos, Director Customer Service Miele Belgium
Miele is gekend voor zijn kwalitatieve toestellen met een lange levensduur en goede repareerbaarheid. Miele België ontving recent de ‘Global Pioneering Award’ voor hun samenwerking met de maatwerksector. Wat doet Miele op vlak van duurzaamheid en hoe zetten zij blijvend in op de lange levensduur en herstelbaarheid van producten?
Textiel – Pieter Decelle, Directeur maatwerkbedrijf De Posthoorn
Maatwerkbedrijf De Posthoorn focust op confectie, retouches en herstel voor bedrijven, zowel in grote als kleine oplages. Een uit de kluiten gewassen activiteit met 22 VTE’s en verschillende types van klanten, waaronder Katoen Natie en het Belgisch leger.
Innovatie & technologie in repair en hergebruik – Tom Wauters, Algemeen Directeur Kringwinkel Ateljee
Voor de toekomst van herstel zullen elementen als de kost, snelheid en gebruiksgemak voor consumenten cruciaal zijn. Hoe kunnen bedrijven via doorgedreven innovatie en technologie zorgen voor frictieloze en betaalbare levensduurverlenging van producten, met respect voor hun (doelgroep)medewerkers? Welke cases zijn er nu al en wat zit er in de pijplijn?
15u25
Panelgesprek
Panel: Sarah Grison, Klaas Vos, Pieter Decelle en Tom Wauters
Moderator: Esther Noëth
Levensduurverlenging van producten is op milieuvlak een noodzaak en belangrijk om te komen tot een circulaire economie. Welke (r)evoluties mogen we verwachten, welke kansen en barrières ervaren de sprekers in hun samenwerkingen, wat zijn de gemeenschappelijke uitdagingen over productstromen heen en wat is hun toekomstvisie voor maatwerk- en reguliere bedrijven in een steeds veranderende maatschappij?
VOOR WIE?
- reguliere bedrijven
- maatwerkbedrijven
- circulaire hubs en hun partners
- iedereen met interesse