Opleiding: Circulair bouwen
VIBE en Pixii organiseren wegens succes een extra opleiding circulair bouwen.
Nu energie-efficiënte gebouwen een wijdverspreid gedachtegoed zijn, maakt de bouwsector zich op voor de volgende (r)evolutie: circulair bouwen gaat uit van het principe dat een gebouw tijdens zijn levensduur gemakkelijk aanpasbaar is en uiteindelijk ook eenvoudig te demonteren, zodat we integrale onderdelen kunnen hergebruiken. Bij deze processen kunnen we niet alleen op energie, maar ook op kostbare materialen en grondstoffen flink besparen.
Deze opleiding bestaat uit twee delen:
In de voormiddag krijg je een breed overzicht over wat circulair bouwen allemaal kan betekenen, doorspekt met voorbeelden en oplossingen. Materiaalpaspoorten, circulariteitsindex, circulaire businessmodellen, open source bouwen zijn maar een kleine greep uit het veelvoud aan onderwerpen.
In de namiddag verneem je meer over scenarioplanning, en vervolgens ga je zelf aan de slag in een workshop. Tijdens deze workshop kan je een eigen gekozen project kritisch onder de loep nemen en optimaliseren. Dat kan een opgeleverd gebouw zijn, maar mag ook nog in een voorontwerpfase zitten. Het meebrengen van afgedrukte plannen van het project op A4 of A3 is alvast een meerwaarde. Deelnemers mogen zich hiervoor groeperen in teams van maximaal vijf personen, die rond hetzelfde project werken. Indien je zelf geen project hebt, kan je aansluiten bij een ander team.
Begeleiding van de workshop wordt verzorgd door VIBE-medewerker prof. dr. ir. arch. Mieke Vandenbroucke en Pixii-medewerker Bart Humbeeck.
Doelpubliek
Architecten, ingenieurs, energiedeskundigen, EPB-verslaggevers en iedereen die meer wil weten over circulair bouwen.
Lesgevers
Mieke Vandenbroucke is ingenieur-architecte van opleiding en behaalde haar doctoraatstitel met een onderzoek naar circulair bouwen. Sinds begin 2017 werkt ze bij VIBE verder op het thema. Daarnaast is ze gastprofessor aan de UHasselt.
Bart Humbeeck is technisch adviseur bij Pixii, gespecialiseerd in bouwfysica, bouwdetails, energiezuinige bouwen en verbouwen. Met zijn studiebureau heeft Bart een uitgebreide ervaring opgebouwd in het begeleiden van energiezuinige bouw- en verbouwprojecten.
Permanente vorming
Erkenning voor deze opleiding als vrije permanente vorming voor EPB-verslaggevers werd goedgekeurd voor een totaal van 6u30. Indien je enkel in de voor-of namiddag inschrijft is het 3u15.