MO*talks De nieuwe arbeidsmigratie: kans of gevaar?
Wereldwijd gaan bedrijven op zoek naar arbeid in andere landen. Soms worden mensen in eigen land tewerkgesteld door techbedrijven, soms op koopvaardijschepen, maar meer en meer zien we een terugkeer van arbeidsgerichte migratie naar rijke landen. Er lijkt een wereldwijde jacht op arbeid aan de gang om de grote werven van klimaattransitie, vergrijzing en digitalisering te realiseren. Studies tonen aan dat België tegen 2030 zo’n 500.000 werknemers “te weinig” zou hebben. De Wereldbank roept de rijke landen op om ook voor lager geschoolden meer wettelijke toegangsmogelijkheden te voorzien.
Wat zijn de kansen en gevaren van die nieuwe internationale arbeidsmigratie? Kunnen de rijke landen hun grote werven zonder migratie uitvoeren? Kan het een economische impuls geven aan landen in het Globale Zuiden? En waardig werk aan een deel van de vele mensen die dat ontberen? Wat zijn daartoe de voorwaarden?
MO*journalist John Vandaele gaat in gesprek met:
Fegin Francis, verhuisde van India naar Vlaanderen om hier als verpleger in een woonzorgcentrum aan de slag te gaan.
Lieve Verboven, directeur van IAO-Brussel, het Bureau van de Internationale Arbeidsorganisatie voor de Europese Unie en de Benelux-landen
Stefaan Peirsman, stafmedewerker beweging en migratie bij de christelijke vakbond ACV.
Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarktbeleid en Vlaamse sociaal overleg bij de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.
Organisatie: MO* in samenwerking met Industriemuseum Gent.
Gratis inkom (inclusief bezoek aan de expo Burn).
Inschrijven via info@mo.be Lees meer in ons dossier De internationale strijd om mankracht.