Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Een topnieuwsbrief

29 januari 2016

Vrees niet, beste lezer

De wijn of cava - bio in het beste geval - van de voorbije nieuwjaarsrecepties is niet naar ons hoofd gestegen. Althans niet in die zin dat we onszelf nu plotseling geweldig vinden.

Nee. 'Top' slaat op dat andere fenomeen dat deze periode van het jaar typeert: de lijstjes, de top trends, de tien beste voornemens,... Welke ons opvielen?

Wel, de zeven redenen waarom 2016 het jaar zal zijn van de verschuiving naar 'inclusief kapitalisme' leken ons bijvoorbeeld uw aandacht waard. Het woord 'purpose' komt meer dan eens voor in deze voorspelling en het klimaatakkoord van 12 december heeft er, samen met de nieuwe SDG's, alles mee te maken.

Het World Economic Forum houdt in 2016 zeker deze tien trends in de gaten. Deze post vat trouwens mooi samen hoe duurzaamheid in Davos (de term 'top' wil daar ook wel eens vallen) aan bod kwam.

MVO Nederland pakte het anders aan en duwde zijn landgenoten een 'to-do-lijst voor een toekomstbestendig Nederland' onder de neus. Origineel. Echt. En waarom het beperken tot Nederland? Misschien moet u bijvoorbeeld uw leveranciers ook maar eens vragen hoe het met hun kinderen gaat?

In de afdeling 'goede voornemens' ten slotte viel Daan Roosegaarde op. Hij wil een 'recht op schoonheid' toevoegen aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. En dat slaat niet enkel op 'mooi'. U heeft trouwens een unieke kans om 'live' door Daan Roosegaarde geïnspireerd te worden. Hij is namelijk de keynote op het event 'Make it Work! Creativiteit als motor van duurzaamheid.' dat eind februari plaatsvindt.

Viel uw oog op nog andere (duurzaamheids)trends voor 2016? Vertel het ons zodat wij het verder kunnen vertellen.

En vergeet natuurlijk niet het nieuws hiernaast en hieronder mee te nemen.

Topberichtjes.

Uiteraard.

   

Maak van uw menselijk en economisch potentieel een kracht

Frans De Clerck ontving begin december de Burgerschapsprijs 2015. De mede-oprichter van Triodos Bank Belgi├ź en initiator van de Global Alliance for Banking on Values schreef in dat kader een opiniebijdrage waarin hij de ondernemers op het hart drukt de transitie naar een duurzame economie niet te missen.

"Ik doe een oproep aan kleine en grote ondernemingen om het enge eigenbelang te overstijgen door consumenten en burgers op een duurzame wijze als partners mee te nemen in hun verhaal en zelf ook meer sociale economie te bedrijven", klinkt het letterlijk.

Idealistisch? Uiteraard. Maar ook wij kunnen ons niet inbeelden "hoe een duurzaam ondernemer zonder idealisme zou kunnen".

 

mvo in de zorgsector

Onze reeks met nieuws en praktijkvoorbeelden over mvo in de zorg groeide in januari mooi aan.

Zo verwerkt de Soepcarrousel 'afgekeurde' biogroenten tot (h)eerlijke soep in samenwerking met verschillende organisaties uit de zorgsector en de sociale economie.

En steeds meer zorginstellingen schakelen maatwerkbedrijven in. Maar er is nog een weg te gaan, vertelt Francis Devisch van 'Groep Maatwerk' in een interview.
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.