Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO in disruptieve tijden

9 januari 2020

Dag lezer

Onze eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar. We leggen met plezier onze wensen bovenaan je stapeltje.

De eerste nieuwsbrief ook van een nieuw decennium. We mogen er veel van verwachten. Of zeggen we beter 'moeten'?

John Elkington noemt de volgende tien jaar 'the exponential decade'. In zijn ogen - en niet enkel in de zijne - staan we voor een periode die woeliger en disruptiever zal zijn dan we ons kunnen inbeelden. Met veranderingen die - Hemingwaygewijs - 'gradually and then suddenly' zullen komen.

Volgens risicokapitaalverstrekker Fred Wilson wordt de dreigende klimaatcrisis voor deze eeuw wat de twee wereldoorlogen waren voor de vorige: "It will require countries and institutions to re-allocate capital from other endeavors to fight against a warming planet." Volgens hem zal die herbestemming van kapitaal tijdens dit decennium haar beslag krijgen.

Voorspellingen qua duurzaamheidstrends op kortere termijn vind je hier en hier.

Wie 'Nieuwjaar' zegt, zegt ook goede voornemens. Zoals deze. Wij houden het simpel (hoewel): we blijven jullie informeren en - naar we hopen - inspireren via deze nieuwsbrief, onze website, op Twitter en op LinkedIn.

Zo gezegd, zo gedaan...

Mode, juwelen, interieur, lifestyle,... Vlaanderen zit echt niet verlegen om creatief talent. De stap naar de eindklant blijkt echter steevast een zware (financiële) dobber. Het Edo Collective probeert die retailpijn te verzachten. We waren benieuwd hoe dat loopt.

Papier en water zijn doorgaans geen beste vrienden. Behalve als je het ene vervoert over het andere. Waardoor je 'en passant' ook nog eens 500 vrachtwagens van de weg zou kunnen houden. Een papiergroothandel deed de test. We waren wederom benieuwd.

Tot slot: startend bij architect superstar Jean Nouvel kwamen we via de kersverse Europese Green Deal uit bij circulariteit. Nu ben jij vast benieuwd.

Tot de volgende keer

 

 
vitrine edo collective

De Edo Collective Store

Half september 2019 opende Edo Collective officieel de deuren. De 'collective store' had er toen al ruim een half jaar voorbereiding opzitten. Alle merken die deel uitmaken van het collectief - het zijn er ondertussen meer dan dertig - gaan duurzaam, circulair en 'slow' te werk.

Het doel? Experimenteren met een zelfsturend business model dat afstand neemt van de fast fashion/fast design-spelregels. Edo Collective neemt de 'retail-drempel', gekenmerkt door hoge oplages, snelle levertijden, torenhoge huur- en marketingkosten,..., weg zodat er meer kans ontstaat om te ondernemen.

Goed een jaar nadat het project groen licht kreeg bij Vlaanderen Circulair, vragen we bezielster Veerle Spaepen naar een stand van zaken.

Meer lezen
 
 
Lean Container Terminal

Transport en overslag van papier via de binnenvaart

Ongeveer 4.000 per jaar. Zoveel vrachtwagens leveren papier aan de Aalterse papiergroothandel Igepa. Het bedrijf beoogt nu 500 van deze vrachtwagens van de weg te halen door te kiezen voor transport over water. Igepa zette zich aan het cijferen, riep de steun in van De Vlaamse Waterweg en op 10 december meerde, bij wijze van test, de eerste papierboot aan in Aalter.

Meer lezen
 
 
Mundo-a

Architecten? Nu jullie!

“It’s about thinking carefully, at the moment of building, about what things will become in 30 or 40 years, and much longer - otherwise it’s very, very expensive later.”

Tot daar het mijmerende antwoord van Jean Nouvel op de vraag van een Financial Times-journalist of architecten verplichtingen hebben als het gaat om de duurzaamheid van hun creaties en de impact ervan op het milieu. (*)

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.