Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO nu er tijd is

31 oktober 2019

Dag lezer

We blijven ijverig lansen breken voor MVO. Herfstvakantie of niet. En net omdat je in deze periode wat ruimer in de tijd zit, brengen we drie langere stukken onder je aandacht die we sinds de vorige nieuwsbrief publiceerden. Plus een interview als bonus.

Naar het einde van de zomer toe, kondigden 181 Amerikaanse CEO's aan dat voortaan àlle stakeholders hun onverdeelde aandacht verdienden. En niet enkel de aandeelhouder zoals de voorbije decennia het geval was. Applaus op alle banken? Nee, dat was er amper of niet. Wel veel scepsis. John Elkington liet alvast weten op welke domeinen hij actie zou verwachten na dergelijk statement.

(Nog over John Elkington: we interviewden hem in de marge van het tweede Belgische SDG-Forum dat eind september plaatsvond in Brussel.)

Kate Raworth en de donut. Christian Felber en het gemene goed. Beiden zijn bezielers van een andere, meer duurzame invulling van de notie 'welvaart'. Twee visies die dus logischerwijze dicht bij elkaar liggen. Hoe dicht dat is, vertelt je de column 'The doughnut meets the common good'.

Tot slot: de medewerkers van Boss Paints oefenden in empathie. Meer vertellen we er hier niet over. Je leest beter het praktijkvoorbeeld.

Tot na de vakantie

 
beeld column De stakeholder gaat voor

De stakeholder gaat voor. Toch?

De ‘Business Roundtable’ is een associatie die de CEO’s verenigt van de grootste Amerikaanse bedrijven “working to promote a thriving U.S. economy and expanded opportunity for all Americans through sound public policy”.

Eind augustus stuurde ze een bericht de wereld in waarin te lezen stond dat deze bedrijven vanaf nu het belang van de aandeelhouder zouden verbreden tot dat van de stakeholder. Alle 181 CEO’s ondertekenden de nieuwe versie van het 'Statement on the Purpose of a Corporation'.

Wat is, goed twee maanden later, de belangrijkste vraag?

Meer lezen
 
 
de aarde vanuit de ruimte

The doughnut meets the common good

‘Doughnut Economics’ en ‘The Economy for the Common Good’ liggen in elkaars verlengde. Maar hoe verhouden ze zich echt tot elkaar?

Meer lezen
 
 
gevangenisbezoek Bond zonder Naam

Hoe een onverwachte ontmoeting wonderen doet.

De Australisch-Britse filosoof Roman Krznaric schreef een aantal jaren geleden een boek over empathie. Meer empathie is hoognodig, zo stelt hij. Daarom richtte hij een empathiemuseum op. Een plek waar je letterlijk in andermans schoenen kan gaan staan.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.