Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO als uitgangspunt

17 oktober 2019

Dag lezer

Alweer zeven jaar geleden hoorden we de onvolprezen John Grant, niet de muzikant, wel de auteur van onder andere The Green Marketing Manifesto en Co-Opportunity, zijn oeuvre als volgt samenvatten: "It's not about the normal looking a bit more green. It's about green being the new normal."

Vervang 'green' door 'MVO' en je begrijpt waarom de bedrijven, die de jongste tijd op onze website aan bod kwamen, ons weer aan Johns quote deden denken.

Deze organisaties hoefden hun verdienmodel niet te laten vervellen tot een meer duurzame versie. Of, godbetert, te doen alsof. In hun business model staat duurzaamheid centraal. Van bij de start.

Het mooie daarbij is hoe gevarieerd hun aanbod is. Of wat dacht je van ML6 dat artificiële intelligentie enkel op een verantwoorde manier wil toepassen? En Nazka Mapps dat maatschappelijk relevante kaartapplicaties ontwikkelt? Of Facadeklik met zijn circulaire gevelstenen?

"De tijd dat MVO gelijk was aan sponsoring en liefdadigheid is lang voorbij", poneerden we onlangs toen we nog eens een stapje buiten zetten.

Deze nieuwe generatie ondernemers bewijst dat ten voeten uit. Daar mogen we zeer tevreden over zijn.

Tot de volgende keer

 

 
cityscape

AI-experten koppelen technologie en duurzaam denken

ML6 is een Gents bureau met een 55-tal experten in artificiële intelligentie (AI); zowel ingenieurs als academici en programmeurs. Hun missie? De referentie worden in Europa. Ze helpen voornamelijk (maak)bedrijven, ziekenhuizen, banken,… Toch als die machine learning op een verantwoorde manier willen toepassen.

“We focussen ons hierbij op projecten die een ethische en maatschappelijke impact hebben”, vertelt Nicolas Deruytter, oprichter van ML6.

Meer lezen
 
 
Nazka lines

Leuvens bedrijf ontwikkelt maatschappelijk relevante kaartapplicaties

"Locatie-gebaseerde (web)services ontwikkelen die maatschappelijk relevant zijn." Zo luidt de missie van nazka mapps. De bio-ingenieurs die het bedrijf uit de grond stampten, willen zo impact creëren. Sterker nog, ze willen de wereld verbeteren.

“Dat klinkt misschien wat wollig, maar we geloven echt dat technologie bij kan dragen aan inzichten voor een betere wereld”, vertelt mede-oprichter Han Tambuyzer.

Meer lezen
 
 
facadeklik

Circulaire gevelstenen maakt circulair bouwen eenvoudiger (en sneller)

Facadeclick is een Vlaams-Brabants bedrijf dat een circulaire oplossing vond voor de traditionele gevelsteen. Met een circulaire gevelsteen gaat het bouwen van een baksteengevel veel eenvoudiger. En sneller.

“Dankzij ons eenvoudig kliksysteem kan een bouwbedrijf ook minder ervaren metselaars aanwerven”, vertelt vertegenwoordiger Jasper Vandenbempt.

Meer lezen
 
 
logo Green Office Movement

Deze beweging maakt universiteiten duurzamer

De Green Office Movement is een wereldwijde beweging die universiteiten verduurzaamt. Hoe? Onder meer door verspreiding van het Green Office model, netwerkontwikkeling en steun door workshops en kennis. In België zijn de Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent en KU Leuven aangesloten. “Onze kennis maken we open source. Op die manier willen we het concept toegankelijker maken”, vertelt sociaal ondernemer Tim Strasser.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.