Nee lezer
Geen voorproefje van een nieuwe Suske en Wiske strip in deze nieuwsbrief. Een opiniestuk in de Financial Times - het andere uiteinde van het lectuurspectrum- zette ons deze keer aan het schrijven.
In dat opiniestuk - we vertaalden het voor je - gaat het over ons afval en ons overschot aan allerlei, nochtans recycleerbare, materialen. China sloot er enige tijd geleden zijn grenzen voor. Hierin snel gevolgd door de Filippijnen, Maleisië, Vietnam, Thailand,... Kortom tot voor kort de afzetlanden - en die term mag je letterlijk nemen - van datgene waar wij nog altijd geen weg mee weten tenzij die naar het vuilnisbelt, de verbrandingsoven of het Verre Oosten. Gevolg: de ene containerlading na de andere die zìjn weg terug zoekt naar het land van herkomst.
Hoewel hij nu pijn doet, is die machtige opgestoken Chinese middenvinger dé kans om sneller afscheid te nemen van onze wegwerpeconomie, argumenteert de Financial Times. Hij zal ons aanzetten tot meer hergebruik, tot minder (plastic) spullen voor eenmalig gebruik, tot innovatie,...
Dat is exact wat je in Vlaanderen ziet gebeuren. De stroom aan nieuwe methodes, projecten, technieken, businessmodellen,... waarin hergebruik en circulariteit de hoofdrol spelen, groeit spectaculair.
Voorbeelden? Die vind je op onze website bij het thema 'Kringloopeconomie'. Of op de website van Vlaanderen Circulair. We geven hieronder de selectie van deze maand.
Tot binnenkort
|