Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO en de machtige middenvinger

18 september 2019

Nee lezer

Geen voorproefje van een nieuwe Suske en Wiske strip in deze nieuwsbrief. Een opiniestuk in de Financial Times - het andere uiteinde van het lectuurspectrum- zette ons deze keer aan het schrijven.

In dat opiniestuk - we vertaalden het voor je - gaat het over ons afval en ons overschot aan allerlei, nochtans recycleerbare, materialen. China sloot er enige tijd geleden zijn grenzen voor. Hierin snel gevolgd door de Filippijnen, Maleisië, Vietnam, Thailand,... Kortom tot voor kort de afzetlanden - en die term mag je letterlijk nemen - van datgene waar wij nog altijd geen weg mee weten tenzij die naar het vuilnisbelt, de verbrandingsoven of het Verre Oosten. Gevolg: de ene containerlading na de andere die zìjn weg terug zoekt naar het land van herkomst.

Hoewel hij nu pijn doet, is die machtige opgestoken Chinese middenvinger dé kans om sneller afscheid te nemen van onze wegwerpeconomie, argumenteert de Financial Times. Hij zal ons aanzetten tot meer hergebruik, tot minder (plastic) spullen voor eenmalig gebruik, tot innovatie,...

Dat is exact wat je in Vlaanderen ziet gebeuren. De stroom aan nieuwe methodes, projecten, technieken, businessmodellen,... waarin hergebruik en circulariteit de hoofdrol spelen, groeit spectaculair.

Voorbeelden? Die vind je op onze website bij het thema 'Kringloopeconomie'. Of op de website van Vlaanderen Circulair. We geven hieronder de selectie van deze maand.

Tot binnenkort

 

 
Aerocircular loods

Vliegtuigen met een tweede leven

Lufthansa Technik AG en Aerocircular NV hebben op 5 september jongstleden een raamovereenkomst getekend voor de ontmanteling van vliegtuigen in Oostende.

Aerocircular is een Vlaamse startup die zoveel mogelijk materialen uit end-of-life vliegtuigen probeert te recupereren. Het heeft de tender voor een raamovereenkomst gewonnen en zal de komende jaren tot vijftien vliegtuigen ontmantelen.

Meer lezen
 
 
banken van gerecycleerd textiel

“Alsico is eerder een ‘faminational’ dan een multinational”

In Ronse ligt de hoofdzetel van Alsico. Het familiebedrijf is wereldwijd actief en maakt werkkledij voor specifieke sectoren, zoals de zorgsector en de industrie.

Sinds een aantal jaar zetten ze in op circulaire economie. Van bij het ontwerp kijken ze naar zuinig en efficiënt materiaalgebruik. En ze recycleren na gebruik. Hun textiel wordt vervezeld, waardoor het kan dienen voor isolatiemateriaal of hard composiet. Buiten het bedrijf staan bijvoorbeeld picknickbanken van hun gerecycleerde werkkledij.

“Eigenlijk zien we duurzaamheid als impactmanagement”, vertelt Wouter De Broeck, CSR Manager van Alsico.

Meer lezen
 
 
twee koffietassen

Duurzaam cateringmateriaal binnenkort verplicht voor overheden

In maart jongstleden heeft de Vlaamse Regering een nieuwe regelgeving goedgekeurd die overheden (lokale besturen, Vlaamse overheidsinstellingen en Vlaamse agentschappen) vanaf volgend jaar verplicht om duurzaam cateringmateriaal te gebruiken voor hun eigen werking en op evenementen. De focus komt te liggen op herbruikbare materialen.

Meer lezen
 
 
de potterij

De Potterij: voormalige wasserij wordt circulair stadslabo

De stad Mechelen en OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) hebben grootse plannen aan de Hanswijkstraat in Mechelen. Een voormalige wasserij zal worden vervangen door een circulair stadslabo en ook de omliggende 4000 m² worden betrokken bij het project.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.