Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Halverwege, maar alles is al op

30 juli 2019

Dag lezer

We hebben nog een maand 'vakantiemodus' voor de boeg. Wie weer aan het werk is, zal dat nog een maand net iets meer ontspannen kunnen doen. Wie nu pas aan de doorstreepte agendadagen toe is, wensen we een mooie maand augustus toe met weinig last van de 'vrijetijdsziekte'.

Da's het goede nieuws.

Daar lijnrecht tegenover staat Earth Overshoot Day. Die 'viel' dit jaar op 29 juli. Opdat je er geen letter van zou missen: "Earth Overshoot Day marks the date when humanity’s demand for ecological resources and services in a given year exceeds what Earth can regenerate in that year. We maintain this deficit by liquidating stocks of ecological resources and accumulating waste, primarily carbon dioxide in the atmosphere."

Op 29 juli hadden we dus al alles opgesoupeerd wat onze aarde op een jaar tijd kan (re)genereren. Dat doen we trouwens elk jaar vroeger.

Anders geformuleerd: we teren nu in op wat er overblijft voor de volgende generaties en/of profiteren van andere landen - paradoxaal genoeg meestal 'arm' of 'onderontwikkeld' genoemd - die op minder grote voet leven.

Earth Overshoot Day is immers een globaal en dus gemiddeld plaatje. Landen als Ecuador, Cuba of Nicaragua redden het tot december. Qatar raakt niet verder dan februari. De Belgische Earth Overshoot Day? Die lees je af van dit overzicht. Tip: kijk in oostelijke richting...

Da's dus het minder fijne nieuws.

#MoveTheDate klinkt het op sociale media. Daar sluiten we ons graag bij aan. Laten we niet bij de pakken blijven zitten. Op MVO Vlaanderen vind je inspiratie zat om 'de datum op te schuiven'. Hieronder de meest recente.

Afspraak volgend jaar? Rond deze tijd maar dan iets later...

 
foto van een bos

Vlaamse kmo patenteert schoonmaaktechnologie met bacteriën

BioOrg moet het schoonste bedrijf in Vlaanderen zijn. Of misschien wel tot ver daarbuiten. De kmo ontwikkelde een technologie die schoonmaak zonder water mogelijk maakt. Hun producten bevatten goede bacteriën uit het bos die stof en vuil verorberen. Bij heel wat bedrijven en overheidsorganisaties zijn de verstuivers niet meer weg te denken. Ondertussen liggen ze ook in de winkelrekken voor particulieren.

“De bacteriën uit het bos zorgen voor een optimaal binnenklimaat”, vertelt oprichter Koen De Koster.

Meer lezen
 
 
beeld MVO-kompas Wereld Missie Hulp

De opbrengst van ons MVO-advies gaat naar goede doelen

Wereld Missie Hulp (WMH) is een vzw die in duurzame ontwikkelingsprojecten investeert om zo wereldwijd nieuwe en gelijke kansen te creëren. Jaarlijks steunen ze zo’n 150 projecten.

De middelen hiervoor halen ze voornamelijk uit de inzameling van tweedehandskleding. Daar wordt de concurrentie steeds groter. Daarom besloot WMH om haar inkomsten te verruimen en nieuwe pistes te verkennen.

Het resultaat? De verkoop van verschillende pakketten MVO-advies voor bedrijven. “Het zijn kant-en-klare pakketten voor bedrijven die daar geen manager voor hebben maar wel maatschappelijk verantwoord willen ondernemen”, vertelt MVO-verantwoordelijke Kathleen Geysen in een gesprek met ons.

Meer lezen
 
 
pvb ATS

Technologiegroep maakt leerlingen warm voor techniek

ATS Groep is een multidisciplinaire technologiegroep in Merelbeke. Ze creëren een duurzame, innovatieve en efficiënte productie- en werkomgeving voor hun klanten waarvoor ze werken aan totaalprojecten rond elektro, mechanica en HVAC. Hun werknemers van morgen hopen ze te rekruteren in onder meer de scholen uit de buurt.

"We werken hiervoor nauw samen met het onderwijs. Maar ook met hogescholen”, vertelt marketingmanager Lies Decock.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.