Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

MVO. Hoe staat het ermee?

23 mei 2019

Dag lezer

Niets werelds is ons vreemd.

De VRT's, VTM's, CNN's en andere omroepen van deze wereld die grasduinen in hun archief? Wel, dat kunnen wij ook. Een voorbeeldorganisatie, een markante figuur, een bijzonder gegeven, een sector,... waaraan we enkele jaren geleden aandacht besteedden. Hoe zou het er vandaag mee gaan?

'Hoe zou het zijn met?' heet deze nieuwe reeks en e-commerce bijt de spits af. Drie jaar geleden vroegen we ons tijdens een debat af of dat toen opkomende fenomeen wel rijmde met duurzaamheid. Het antwoord konden we raden. Een flinke por in de goede richting bleek nodig. Is die er geweest? Spoileralert: onze noorderburen laten zich ook hier weer van hun ijverigste kant zien.

Een debat over ICT en duurzaamheid zou vandaag tot een gelijkaardige conclusie leiden: werk aan de winkel! Een erg grote impact op mens en milieu. De levensduur van een ééndagsvlieg. Herstellen haast 'uitgesloten-by-design'. Een gigantische e-waste afvalberg. Kortom: door een duurzaamheidsbril bekeken, is ICT niet de sector die je als voorbeeld naar voor schuift. Het project 'Fair ICT Flanders' zoekt koplopers om hier verandering in te brengen.

Hoe het gaat met met het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen? Uitstekend want nagelnieuw. En niet zonder gevolgen voor de zowat 25.000 cvba's die ons land telt. Febecoop nam de wijzigingen mee in hun nieuwe startersgids voor coöperaties.

Met de werkbaarheid in onze contreien kan het dan weer enkel maar beter gaan. De Vlaamse overheid lanceerde immers de werkbaarheidscheque.

Met ons gaat het prima overigens. Fijn dat je het vraagt.

Tot de volgende keer

 
beeld debat e-commerce

E-commerce & duurzaamheid, drie jaar later

In 2016 hielden we een debat over hoeveel aandacht er is voor duurzaamheid in de e-commercesector. Schoven toen mee aan tafel: Diana de Graaf (voormalig EY), Steve Sel (VIL), Anders Asarby (Smartmat) en Margreeth Pape (Thuiswinkel.org). Zij concludeerden toen dat de e-commercesector een flinke por in de rug nodig had als het over duurzaamheid ging. Drie jaar later trekken we opnieuw aan hun mouw. Is die por er gekomen?

Meer lezen
 
 
e-waste

Fair ICT Flanders - koplopers gezocht

Het project 'Fair ICT Flanders' streeft de verduurzaming na van het ICT-aankoop- en verwerkingsbeleid in Vlaanderen.  Fair ICT Flanders is een driejarig project van Bond Beter Leefmilieu, Ondernemers voor Ondernemers en de vzw CATAPA die al sinds 2005 werkt rond de sociaal-ecologische impact van mijnbouw. De Vlaamse overheid zorgt voor de financiering.

Meer lezen
 
 
samenwerken van collega's

Ik start een coöperatie: de gloednieuwe startersgids van Febecoop

Febecoop heeft een nieuwe startersgids voor coöperaties samengesteld. Uiteraard houdt die rekening met het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen.

Aan de hand van de meest gestelde vragen van Febecoop-klanten zal het platform een twintigtal clusters met vragen en antwoorden aanbieden. Momenteel staan er al zeven clusters online.

Meer lezen
 
 
mensen in een kring lachend

Vlaamse overheid maakt werk van werkbaar werk

Sinds kort kunnen ondernemingen uit de profitsector de eerder aangekondigde werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid.

Daarmee wil die overheid de werkbaarheid in bedrijven bevorderen. In 2016 bleek immers uit een werkbaarheidsmeting van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat de werkbaarheidsgraad in Vlaanderen gedaald was.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.