Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Werknemers nemen de zaak over

10 augustus 2018

Wat doe je als je je bedrijf uit handen wil geven? Verkopen aan de hoogstbiedende concurrent? Daar denkt Luc Page van het elektronicabedrijf NV Page ietwat anders over. Hij startte een proces op om zijn bedrijf stap voor stap over te dragen aan de werknemers

Niet alleen bij de omvorming van een bedrijf tot een werkerscoöperatie, maar ook bij traditionele bedrijfsvoering is betrokkenheid van werknemers een must. Betrokken medewerkers zorgen voor geëmancipeerde burgers. Bovendien is het een remedie voor het populisme in de politieke democratie, aldus Stan De Spiegelaere. 

Betrokkenheid kan enkel groeien wanneer er inspraak is. Het verbaast dan ook niet dat werknemers steeds mondiger uit de hoek komen in situaties waarbij er iets misloopt. Als bedrijfsleider is het de kunst om in deze situaties niet te vervallen in het welles-nietes spelletje, maar om conflicten te beschouwen als leermomenten zowel voor jezelf als voor je bedrijf.

 
man tegen achtergrond van machines op werkvloer

Werknemers nemen de zaak over

Wat 25 jaar geleden startte als eenmanszaak in de woning van Luc Page, breidde steeds verder uit naar een bloeiende onderneming van een 150-tal medewerkers. Luc vindt het stilaan tijd om zijn levenswerk uit handen te geven. Dat doet hij niet op de klassieke manier door te verkopen aan de hoogst biedende concurrent. Hij start wel een proces op om het bedrijf stap voor stap over te dragen aan de werknemers. 

Meer lezen
 
 
Ricardo Semler is als bedrijfsleider bekend omwille van de realisatie van bedrijfsdemocratie

Een remedie voor populisme: democratie op het werk

Trump in het Witte Huis, Orban in Hongarije, Recht en Rechtvaardigheid in Polen, het AfD in Duitsland, Erdoğan in Turkije ... De lijst met uitdagingen voor de democratie neemt zorgwekkende proporties aan. We moeten iets doen, en snel! En waar we moeten handelen kan je verbazen: onze ondernemingen.

Meer lezen
 
 
conflict onder collega's

Weten leidinggevenden raad met conflicten op jouw bedrijf?

Hoe ga jij, als leidinggevende,  reageren als er iets misgelopen is in een situatie waar je zelf bij betrokken bent?

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.