Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Verbeter je MVO strategie met de hulp van experts en opleidingen

30 januari 2018

Als ondernemer kan je steeds informatie gebruiken waarmee jouw bedrijf duurzamer kan worden. 

Scholen en universiteiten kunnen je hierbij helpen. Zij organiseren leerstoelen om kennis en inzichten te verzamelen gericht op de praktijk van het duurzaam ondernemen. MVO Vlaanderen ging op zoek naar 3 bronnen van bruikbare expertise.

Op mvovlaanderen.be ontdek je wat ‘Duurzame Transformatie’ voor jou kan betekenen in het interview met Wayne Visser. Deze internationale autoriteit in duurzaam ondernemen is verbonden aan de Antwerp Management School. 

Professor Jan Jonker, Laureaat voor de Francqui Leerstoel aan de VUB en hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit (NL) deelt de resultaten van zijn onderzoek naar circulaire economie.

Wat is het belang van emoties voor duurzame innovaties? Een samenwerking tussen TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen doet al enkele jaren onderzoek naar deze relatie. Wij vatten hun eerste conclusies reeds samen.

Op 6 maart geeft Oostenrijks econoom Christian Felber een lezing over ‘Een groene economie ten dienste van een goed leven‘ aan de Universiteit Gent. Wil je erbij zijn? MVO Vlaanderen geeft 5 vrijkaarten weg! Stuur een e-mail met de vermelding van 'Christian Felber' en de eigen voor- en familienaam naar info@mvovlaanderen.be. Wie eerst mailt, eerst maalt.

Blijf steeds op de hoogte van leerrijke evenementen en opleidingen via de agenda van MVO Vlaanderen. Zo kunnen KMO’s opleidingen over circulaire economie volgen die ingericht worden door CSR Campus in samenwerking met Syntra.

 
wayne visser portret

"De wereldwijde inspanningen in duurzaamheid en MVO van de laatste 20 jaar zijn mislukt."

Eind 2017 heeft de Antwerp Management School (AMS) dr. Wayne Visser benoemd op de Leerstoel in Duurzame Transformatie. Daarmee versterkt AMS haar langdurig engagement om de huidige (bedrijfs-)leiders te betrekken bij het duurzaamheidsonderzoek en de toekomstige leiders voor te bereiden op globale duurzaamheidsuitdagingen. De leerstoel wordt ondersteund door BASF Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen en Randstad België. Interesse in de aanpak van Wayne Visser? Lees het onderstaande interview en maak kennis met deze ‘global thougth leader’ in duurzaam ondernemen, MVO en mondiale duurzaamheid. 

Meer lezen
 
 
rad op kermis

Denken over circulaire economie loopt ver voor op de praktijk

In Nederland is een Whitepaper (WP) verschenen met een overzicht over de theorie rond de circulaire economie (CE) en een stand van zaken in de praktijk. In deze WP concluderen enkele onderzoekers dat het denken over de CE ver voorloopt op de organisatiepraktijk. Het onderzoeksteam wordt aangevoerd door prof. Dr. Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit. De focus blijft de vraag hoe een CE te organiseren in de toekomst.

Meer lezen
 
 
boze man

Waarom reageren mensen soms emotioneel op duurzame innovaties?

Innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering, roepen vaak sterke emotionele reacties op. Waar komen deze emoties vandaan? 

Experimenteel onderzoek binnen het project ‘Ontwikkelen van maatschappelijk verantwoorde innovaties: de rol van waarden en morele emoties’ geeft eerste antwoorden op deze vraag. 

Dit artikel volgt op een eerste bijdrage voor MVO Vlaanderen over het 'innoveren met emoties'. Daarin stellen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Technische Universiteit Delft dat het belangrijk is om emoties mee te nemen in de besluitvorming over duurzame innovaties. 

Het tweede artikel licht vooral het psychologisch experiment van dit onderzoek toe. 

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.