Dag lezer
De vakantieluwte zit er voor quasi de helft op.
"Heerlijk", denkt u dan (en wij ook). Nog wat ontspannen. Maar alles is relatief.
Quasi de helft van de deelnemers aan een Securex-studie vindt de dagen net voor en net na een vakantie zo stresserend, dat ze zich soms afvragen of die vakantie wel de moeite loont. Bekommerd als we zijn, bezorgen we hier enkele tips die de gemoederen kunnen bedaren.
Luwte of niet; er lopen best nog wel wat oproepen allerhande. We maken een overzicht. In de meeste gevallen is de indieningstermijn quasi voor de helft verstreken.
En onze dagboekschrijvers? Die gaven van jetje. Echt geen half werk.
|
Extremis maakte zijn naam waar door maar meteen twee dagboekfragmenten af te leveren. In deel 3 wikt en weegt het designmerk van outdoor meubelen binnenlandse en buitenlandse productie. We leren ook waarom hout een interessante grondstof blijft ondanks alle controverse.
Deel 4 wijdt ons dan weer in in de duurzame geheimen van galvanisatie. En dat in West-Vlaanderen gezond boerenverstand net zo goed een niet te versmaden grondstof is, tja...
Arbeid & Milieu vzw sluit haar dagboekenreeks af met de resultaten van de Save@Work-campagne die tegelijk in Vlaams-Brabant en in negen Europese landen liep. Hoeveel energie er bespaard werd en wie de beste leerlingen van de klas waren, leest u in haar vierde inzending.
Open calls, projectoproepen, awards,... die duurzame inspanningen hetzij mogelijk(er) maken hetzij in de verf zetten. Een overzicht van wat er momenteel 'loopt':
- Met de Sustainable Partnerships Award 2017 bekroont The Shift voor de vierde keer de meest innovatieve en impactvolle partnerschappen tussen bedrijven en non-profit actoren in België. Indienen kan nog tot en met 31 augustus.
- Het Vlaams Instituut voor de Logistiek zoekt op zijn beurt bedrijven, actief in de textielindustrie, om mee te werken aan het onderzoeksproject 'Circulaire Logistiek voor de Textielindustrie', afgekort als Cilotex. Het project start in september, dus snel wezen is de boodschap.
- Vlaanderen Circulair lanceerde onlangs meteen twee 'open calls': 'Circulair Aankopen' en 'Circulaire stad en ondernemen'. U hoort er voor 15 september bij te zijn.
- Antwerpen geeft via een projectenfonds een premie voor vernieuwende en duurzame projecten. Zowel inwoners, bedrijven als kennisinstellingen kunnen een project indienen. In de lopende ronde kan dat nog tot 1 oktober.
Maak gebruik van de vakantieluwte zouden we zeggen.
Tot de volgende keer.
|
|
|
|
1 miljard
Als u dezer dagen andere oorden heeft opgezocht of nog zult opzoeken, dan bent u heus niet alleen.
In 2017 zullen immers naar schatting zowat 1 miljard toeristen alle mogelijke en onmogelijke uithoeken van onze aardbol bezoeken. En dat heeft zo z'n gevolgen:
- de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik gaan letterlijk 'sky high'
- milieuvervuiling en niet zelden zelfs -vernietiging
- bedreiging van fragiele lokale gemeenschappen en cultureel erfgoed
- uitbuiting van schoonmaak-, horeca- en ander personeel
- ...
Paradoxaal genoeg vindt geen enkele toerist die maatschappelijke kosten terug in het vakantiebudget. Integendeel: reizen was nooit goedkoper.
Megan Epler Wood richtte 25 jaar geleden de International Ecotourism Society op. Ze ijvert sindsdien onverdroten voor een meer duurzaam type van toerisme.
In haar jongste boek Sustainable Tourism on a Finite Planet - we leiden het hier in - schetst ze aan de hand van case studies ragfijn waar we staan in alle schakels van de toerismeketen. En uiteraard komt ze met duurzame oplossingen.
'A very fine read' als u het op een duurzame manier verder wil gaan zoeken dan, zeg maar, Koksijde-Bad of de Plantentuin van Meise.
Geknipt voor ons Dossier 'duurzaam toerisme'.
|