Dag lezer
Hoe is het daar bij u op kantoor of waar ook u deze nieuwsbrief leest? 'Druk' lijkt ons een 'educated guess'. Al die dingen en dingetjes die nog rond moeten raken.
Idem dito met die nakende vakantie. Inpakken en wegwezen? Zo vlot gaat dat meestal niet. Dubbel druk dus deze week?
Hier bij MVO Vlaanderen houden we onze 'cool'. (Dat vakantie voor ons niet aan de orde is, helpt uiteraard.) En dus brengt deze nieuwsbrief u weer (een deel van) het duurzame nieuws dat Vlaanderen de voorbije tijd te bieden had. Zo bent u alvast op één domein bij. Een uniek gevoel dezer dagen, toch?
|
In de afdeling 'oproepen' vragen we uw aandacht voor de Projectoproep Duurzame Ontwikkeling 2017 van de Nationale Loterij. U kunt nog tot 3 augustus uw duurzaam project indienen. Tenminste als u een vzw, ivzw of cvba 'bent'.
Het Vlaams Instituut voor de Logistiek zoekt op zijn beurt bedrijven, actief in de textielindustrie, om mee te werken aan het onderzoeksproject 'Circulaire Logistiek voor de Textielindustrie'; creatief afgekort als 'Cilotex'.
En ook dit jaar gaat The Shift weer op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden van co-creatie. Kandideren voor The Sustainable Partnerships Award kan tot 31 augustus.
Twee Vlaamse steden lieten zich de jongste weken van hun goede, duurzame kant zien. Leuven haalde de European Green Leaf Award binnen. Projecten als 'Kom op voor je wijk', projecten rond stadstuinieren en de Energiecoach wisten de jury te overtuigen. En of ze daar blij mee zijn in Leuven.
Antwerpen lanceerde dan weer het platform 'Samen klimaatactief'. Daarmee wil de stad de CO2-uitstoot door kantoren, lichte industrie en winkels drastisch verminderen. We hadden een gesprek met projectleider Jan Jaeken.
Geen nieuwsbrief dezer dagen (en hopelijk nog voor lange tijd) zonder SDG-nieuws.
De Vrouwenraad zette zich actief in om mensenrechten van vrouwen en gendergelijkheid te laten opnemen in de SDG's en in de begeleidende Verklaring bij Agenda 2030. Met succes. Doelstelling 5 gaat specifiek over gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes. Het principe van gendermainstreaming werd algemeen aanvaard. Diezelfde Vrouwenraad bracht onlangs het dossier 'De Duurzame Ontwikkelingsdoelen en gender. Richtingwijzers en aanbevelingen voor het beleid' uit. U vindt het in onze nieuwe SDG-themapagina.
Een toetje? Op maat van uw nakende vakantieplannen hiernaast ons dossier 'duurzaam toerisme'. Inpakken en wegwezen met respect voor mens, natuur en cultuur.
Tot de volgende nieuwsbrief. En kijk toch maar even die bandendruk na voor u vertrekt.
Drie keer druk. We hebben gewaarschuwd.
|
|
|
|
Dossier 'duurzaam toerisme'
Of u nu net veel te vlug de Mont Ventoux bent opgereden, er de zoveelste kathedraal heeft opzitten tijdens een citytrip, op een ezel een of andere Alpenweide onveilig maakt of ergens ver weg een oversteek waagt in een overladen veerboot, u zal er niet bij stilstaan dat “today, the business volume of tourism equals or even surpasses that of oil exports, food products or automobiles.“
Want dat vertelt de website van de United Nations World Tourist Organization (UNWTO) ons, samen met ander bemoedigend economisch nieuws over de toerismesector.
Maar er zijn schaduwkanten aan dat succes. Vervuiling, verspilling, geen respect voor lokale bewoners en hun culturele waarden om er maar enkele te noemen.
In ons dossier ‘duurzaam toerisme’ gaan we op zoek naar instrumenten, tips, labels en inspiratie die duurzame keuzes mogelijk maken voor zowel toeristische ondernemer als toerist .
'Gaan' inderdaad, want dit dossier vullen we doorheen de zomer aan met praktijkvoorbeelden en verdere tips en tools.
Zelf goed bezig? Deel dat met ons en collega-nieuwsbrieflezers.
|