Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

In het jaar 2525

26 oktober 2023

Als er dan nog een man in leven is.

Als er dan nog een vrouw in slaagt te bestaan.

 

Ja, wat vinden ze dan?

 

Dat is geen retorische vraag van een of andere zagevent. Het is een oprechte vraag van een straffe madam en onze laatste nieuwe Koploper: Lien De Ruyck. Zij pleit voor toekomstdenken als een manier om onze verbeelding en ons engagement aan te jagen.

Zullen we in 4545 bijvoorbeeld onze tanden nog wel nodig hebben? Laat ons ervan uitgaan dat er dan nog wel wat te knabbelen valt, dus toch maar zorg dragen voor die stralende glimlach. Dat is niet evident als je in hygiënearmoede leeft, zoals één op vijf Belgen. Daar wil WONDR iets aan doen en jij kan helpen. Zoek je nog andere manieren om een positieve bijdrage te leveren? Dan is er een nieuwe SDG Wegwijzer om je, de weg te wijzen hé.

Misschien denk je dat we tegen 5555 bedolven raken onder afgedankte zonnepanelen die toxische bestanddelen lekken. Dan kunnen we je gerust stellen; uit nieuw onderzoek blijkt dat zonnepanelen weinig of geen giftige stoffen bevatten. De hoeveelheid afval valt trouwens in het niets vergeleken met steenkool of olie.

Bij die fossiele brandstoffen tellen we de CO2 dan niet eens als afval. Misschien terecht, want extra koolstof in de lucht is heel erg schadelijk, maar in de grond is het bijzonder nuttig. Je moet het er enkel in krijgen en dat doe je, gek genoeg, door het te verbranden zonder zuurstof. Terwijl ze in Canada CO2 belasten om de gewone burger wat meer zuurstof te geven.

Zuurstof komen ze wellicht niet tekort in dat weidse Canada. Daar kan dichtbebouwd Vlaanderen nog wat van leren. En dat doen we ook. Maar niemand hoeft ons nog iets te leren over zonnewagens om in Australië mee te gaan racen. Daarin is België WERELDKAMPIOEN! Alweer.

  • Misschien krijgen we binnenkort wel extra concurrentie uit Afrikaanse hoek, want daar ontdekken ze volop de geneugten van elektrische mobiliteit.
  • In Utrecht ontdekken ze het plezier van een goeie safari. En je kan nog meedoen, want het is een participatiesafari. Dan leer je bij over burgerinitiatieven, cocreatie en het Wilde Westen.
  • Het Westen wordt weer wild wetland. In het bijzonder dan de achtertuin van Karl in Oregon. Een hartverwarmend verhaal met een kleine Belgische bij-drage.   
  • Bijen staan erom bekend dat ze hun bijenbooty shaken om elkaar te vertellen over nieuwe opportuniteiten. Wij mensen zijn op dat vlak niet zo heel anders. System Shakers Congres op 17 november. Wees er… bij.

 

Tot binnenkort!

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.