Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Een lijstje MVO - oktober 2023

12 oktober 2023

Beste lezer,

 

We bouwden deze stad.

Bouwden deze stad op rotsen en rollen.

 

De rol van beton in die stad is om een soort rots te zijn die je in exáct de juiste vorm kan gieten. Helaas heeft beton wel een ferme ecologische impact. Daar willen ze bij de VUB een mouw aan passen met vernuftige ideeën zoals textielgewapend beton en gerecycleerd cement.

Terwijl de VUB aan klimaatneutraal cement sleutelt, moeten we wel het hoofd koel weten te houden in de betonnen jungle. Dat is de rol van de warmtepomp. Die kan zowel koelen als verwarmen - en ons totaal verbijsteren telkens we proberen te begrijpen hoe dat werkt. Gelukkig legt Wouter Peere het ons nog eens rustig uit.

Je bouwt geen stad met beton. Je bouwt een stad met mensen. Liefst allerlei verschillende mensen, die elkaar een handje toesteken als het even moeilijk is. Zo zien ze dat bij multigenerationele wooncoöperatie Stroom uit Nederland. We kunnen wel wat leren van onze noorderburen. Maar zij ook van ons! Daarom is onze eigenste COSH! hen gaan helpen bij de Sustainable Fashion Week.       

 

  • Een stad bouw je op de bodem waar... Nee. Sorry. We hebben je al bestookt met artikels over hoe belangrijk de bodem wel is. Dat gaan we niet meer doen. Beloofd. Deze week is het een filmpje. Van de schitterende cineasten achter Onze Natuur.
  • Over bodem kan iedereen eindeloos interessante gesprekken voeren. Toch? Over een onderwerp als racisme spreken, is wat moeilijker. Als je er wat hulp bij wil, kan je aansluiten bij Action Learning Day: Racisme zien en aanpakken.
  • Want actie haalt wel degelijk iets uit. Dat hebben de Nederlandse snelwegblijvers nog eens getoond.
  • Nog zo’n lastig thema om aan te snijden bij het familiediner: de klimaatcrisis. Er zijn tips om je daarbij te helpen.
  • Als de beschonken nonkel of tipsy tante dan nog niet mee is, is het tijd om het ultieme argument boven te halen.
  • Dan zullen we maar water drinken zeker. Ze zeggen wel dat drinkwater schaars zal worden, maar er is altijd nog de zee. Die is wel zout, maar hoe moeilijk kan ontzilting zijn? Je gebruikt gewoon thermohaliene circulatie … duh.
  • En wat doen we met al dat zout? Autorijden zeker.
  • We sluiten af in schoonheid. Nee sorry, mét schoonheid. De winnaar van de Wildlife Photographer of the Year is bekend. Geen idee wie, wij waren te druk bezig de volledige preselectie te bewonderen.

 

Tot binnenkort!

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.