Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Wij zijn goed bezig!

28 september 2023

(Ook al zeggen ze van niet) 

 

De Planckaerts zingen het al jaren, en nu blijken ze nog gelijk te hebben, ook! 

 

Want we zijn inderdaad goed bezig. Duizenden, nee, tienduizenden Vlamingen hebben de voorbije maanden insecten geteld. Vlinders, bijen, wespen, muggen … Allemaal werden ze gefotografeerd, geregistreerd en daarna (hopelijk) rustig verder genegeerd. Al rest ons wel nog de kleine kanttekening dat de resultaten van die telling niet al te hoopgevend zijn. De inheemse soorten doen het vaak minder goed dan we zouden willen, de exoten net iets té goed. 

(Willen we die inheemse soorten een handje helpen, dan zijn groene daken een startpunt. Zo kunnen we ook de toekomstige wateroverlast nu al voorkomen.) 

 

Dat we goed op weg zijn, bleek ook tijdens de Week van de Mobiliteit. Maar liefst 48 Vlaamse gemeenten gingen een dagje (gedeeltelijk) autovrij. Al waren ze in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog net ietsje beter bezig: daar kozen alle 19 gemeenten ervoor om de auto van de baan te houden. 

(Misschien maar goed ook, want de weg die we nog kunnen bewandelen om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken is alweer een stuk smaller geworden. Al houdt de groei in schone energie hem gelukkig wel open.) 

 

Goed bezig om een duurzame inhaalbeweging te maken? Dat zijn de sociale ondernemingen. EcoSwitch helpt hen binnenkort om duurzaamheid helemaal in hun werking te integreren. 

(Nog zo’n sociale stap vooruit: wist je al dat steeds meer vaders een halve dag per week ouderschapsverlof opnemen? Zo zorgen ze er mee voor dat hun kinderen ook goed bezig zijn.) 

 

Wie er nog goed bezig is? 

  • Mechelse hennep, want die mag nu – zij het onder heel strenge voorwaarden – als bouwmateriaal dienen voor de Belgische markt; 

  • Ons geraamte, want dat kan binnenkort misschien wel rekenen op hulp van een exoskelet om, bijvoorbeeld, zware voorwerpen te tillen. Of toch: als het van de robotica-experts van de KU Leuven afhangt. 

  • Niet goed bezig? De schoolboeken in de VSA. In de doorsnee klasbibliotheek is blijkbaar nog heel wat pro-petrol-propaganda, aanwezig.

 

 

En zeggen dat we dachten dat we niet goed bezig waren ... 

 

Tot binnenkort!

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.