Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Een lijstje MVO - juli 2023

13 juli 2023

Dag lezer,

 

Het wordt wel warm daarbuiten.

 

Zo warm zelfs, dat we weer records aan het breken zijn. Met een El Niño in het verschiet zou dat nog wel even kunnen blijven duren. Maar hoelang kan dat blijven duren? Want in de warmere plaatsen van de aardbol moeten mensen nu al extreme maatregelen treffen om de hitte te dragen.

Waarmee we niet willen gezegd hebben dat hitte altijd slecht is. In de grond is warmte best nuttig. Bijvoorbeeld als je een stukje tropisch regenwoud in Engeland wil onderhouden met diepe geothermie.

Maar het werkt ook omgedraaid: de grond is een prima middel tegen de hitte. Een gezonde bodem zou een stevige bijdrage leveren in onze strijd tegen de klimaatverandering. Bij zorgboederij De Zaaier vangen ze niet alleen koolstof op, maar ook jongeren die altijd weer de bonen gefret hebben.

We zouden dat beter wat meer doen, bonen fretten. Want die zijn gezond, lekker, beter voor het milieu en we zouden ze lokaal kunnen telen. Vandaar dat Boon voor A ze aanprijst als een heerlijke bron van eiwitten.

  • Voor onze Koplopers podcast gaan we in gesprek met ons spiegelbeeld, voor de gelegenheid vertolkt door Britt Buseyne van Sustainababbels.
  • Heb jij een goede relatie met je spiegelbeeld? Of zit er wat sleur in je garderobe? Dankzij de verhuurdiensten van Dressr kan je eindeloos variëren zonder een berg textielafval te veroorzaken.
  • Of misschien zie je wel graag afval. Maar met de bedoeling het op te ruimen. Sluit je dan aan bij de Waste Watchers en ga de strijd aan met zwerfvuil in de Schelde. Met drones! En artificiële intelligentie!
  • Want als we dat afval niet opruimen, komt het in de zee terecht. En die ziet zo onderhand groen van ellende, letterlijk.
  • Terwijl we juist meer groen willen op het land. Ons land. Europa. Waar de natuurherstelwet zonet een moeilijke horde overwon. Maar het was bijzonder nipt, ook al moeten we er eigenlijk vol voor gaan.
  • Volvo gaat ervoor. Die hebben hun eerste volledig elektrische, Belgische vrachtwagen van de band laten rollen. Met nog grote plannen voor een mogelijke toekomst.
  • Want er zijn nog wel een aantal toekomsten mogelijk, wat het internet ook mag beweren. Hier zijn er alvast twee, een goeie en een slechte. Afhankelijk van hoe vol we ervoor gaan.

 

Tot binnenkort!

* Onze excuses als je zonet een lege nieuwsbrief van ons ontving. We hadden even technische problemen. 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.