Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Een lijstje MVO - mei 2023

11 mei 2023

Dag lezer,

 

Bekijk een keer de wereldkaart.

 

Een mens is toch iets beters waard?

 

Dus zullen we er samen iets van moeten maken. Maar wat precies? Aan ambitieuze ideeën geen gebrek. Een straatlamp op basis van algen? Snelwegen van zonnepanelen? Een auto met een kernreactor? Een batterij van keukenzout?

Ze klinken allemaal fantastisch. Of was het belachelijk? Welk van deze gaat een ware revolutie ontketenen, welk is totaal niet praktisch en welk is platte oplichterij? Het is niet altijd makkelijk het onderscheid te maken, maar er zijn wel enkele zaken waar je op kan letten. Professioneel scepticus Michael Barnard zet er voor ons een paar op een rij. Zo kan je vermijden dat de inhoud van je bankrekening verdwijnt in de zakken van een charlatan. Om ervoor te zorgen dat je bankrekening zélf niet verdwijnt, verwijzen we liever naar de bijdrage van Aurion over de basisbankdienst.

 

  • Nog zo’n belachelijk idee: niet-draadloze vrachtwagens. Hahahaha. Of toch?
  • Wij Belgen zijn best wel sterk in goede ideeën. Twee van ons maken kans op een European Inventor Award voor hun werk rond bioplastic.
  • Die van MyGrid hebben hun award zelfs al binnen. Handig toch, zo een draagbare thuisbatterij die je kan meenemen op de camping?
  • Maar het hoeven niet altijd nieuwe ideeën te zijn. Een goed idee op grote schaal uitvoeren, kan zelfs de grootste optimist voor schut zetten. Wright?
  • Eveneens ondergewaardeerd: de simpele ideeën. Zoals plastic verpakkingen hervullen. In mei kan dat zelfs gratis, als je iets naar de Kringwinkel brengt. En geef maar toe, je hebt nog iets liggen dat naar de Kringwinkel moet.
  • Zoals kledij die je toch niet meer draagt. Onze nieuwste Koploper kan daarvan meespreken, alleen pakt die het wat anders aan. Okret helpt modemerken om hun collecties een tweede leven te geven.
  • Zulke initiatieven kunnen we zeker nog gebruiken, want de Vlaming is nog niet helemaal mee met duurzame kleding, blijkt uit de bevraging van de Thomas More-hogeschool.
  • We weten minder over hoe goed de Vlaamse bedrijven mee zijn met de CSRD-wetgeving. Heb jij daarover iets te vertellen? Dan kan je dat hier doen.
  • Bij Blue Gate en Loop Impact zijn ze alvast geëngageerd om duurzame bedrijven een plaats te bieden. Ze zouden graag van jou horen hoe die plaats er moet uitzien.
  • Willekeurig energie-efficiëntie advies van de maand: ontdooi tijdig je diepvriezer. Voor onderzoekers van de VUB er komen zoeken naar het oudste ijs op aarde.

 

 

Tot binnenkort!

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.