Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Wie mooi wil zijn, moet lijden.

27 april 2023

WAT

EEN

ONZIN

 

Ten eerste: wie mooi wil zijn, kan best gezond eten, voldoende bewegen en zich goed voelen. Als iets daarvan voor jou gelijk staat aan lijden, dan is er misschien iets mis. Dat is niet erg, er zijn altijd mensen die je kunnen helpen.

Ten tweede: dat jij moet lijden is al onzin, dus dat iemand anders zou moeten lijden opdat jij mooi kan zijn … we weten niet meteen hoe we dat moeten noemen. Wellicht een vies woord dat hier onfatsoenlijk zou zijn.
 

Nochtans

 

Is dat wel de courante gang van zaken in de fast fashion-industrie. Daar zien mensen af, in onveilige fabrieken, gedurende lange uren, voor een schamel loon … opdat wij mooi zouden kunnen zijn, voor héél eventjes. Dan is er weer iets anders hip en trending en zo blijft de mallemolen draaien.

Terwijl het anders kan. Waarom en hoe, daarover spraken we met Jasmien Wynants, experte in duurzame mode. Want deze week is het Fashion Revolution Week, een wereldwijd initiatief om de aandacht te vestigen op de impact van ons mooi-zijn. Bijvoorbeeld door met een enorme bal kleren door Brussel te rollen, of de handen in elkaar te slaan met Madrileense collega’s.

 

  • Waarmee we zeker niet willen zeggen dat mode inherent slecht is. Er zijn veel knappe ondernemers die zich aan duurzame mode wijden. Een enorm boeiende piste is bijvoorbeeld schimmel met ingebouwde retouche.  
  • Wij houden wel van plantaardig. Ook op ons bord.
  • Zeker omdat een meer plantaardig dieet ons al een pak dichter bij circulaire landbouw brengt.
  • En als je plantaardig met lokaal combineert tot leuke meubels en knap design, dan ben je in onze ogen een echte Koploper. Zoals de mensen van Sonian Wood Coop.
  • Lokaal hout is goed voor van alles. Ook om met een relaxerende noot af te sluiten.

 

Tot binnenkort.

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.