Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Een zomer, geknipt voor de toekomst

8 juli 2016

Dag lezer

De vakantie trekt zich op gang, schreven we nog maar net vorige week.

Dat was de buiten de waard gerekend; in dit geval de Vlaamse overheid die afgelopen dinsdag een subsidieoproep maatschappelijk verantwoord ondernemen lanceerde. U kunt zich de hele zomer lang het hoofd breken over hoe u ondernemend Vlaanderen een meer duurzame toekomst in kunt loodsen.

Diezelfde Vlaamse overheid wil sociaal ondernemerschap een boost geven met twee nieuwe projectoproepen. En liggen burgerinitiatieven u nauwer aan het hart, dan is er de oproep van Be Planet.

Weet ten slotte dat u zich vanaf nu ook op een duurzame manier een nieuwe 'coupe' kunt laten aanmeten.

Subsidieoproep maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Vlaamse overheid wil organisaties aanzetten om mvo op een structurele manier in de organisatie op te nemen.

Deze subsidieoproep past in dat kader en moet:

  • de drempels verlagen voor individuele organisaties (kmo’s, social profit en andere organisaties) bij het bepalen of opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid
  • zorgen voor duurzame dienstverlening, kennisopbouw en ervaring bij intermediairen rond maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Er staat een budget ter beschikking van 480.000 euro met een maximum van 40.000 euro per goedgekeurd project. Indienen kan tot 12 september. Projecten kunnen vanaf 1 december starten en doorlopen tot uiterlijk 31 mei 2018.

De andere grote en kleine lettertjes van deze oproep leest u hier.

Oproepen Sociaal Ondernemen juli 2016

Sociale ondernemers staan voor de uitdaging om innovatieve antwoorden te bieden op de sociale, maatschappelijke en economische uitdagingen van vandaag en morgen.

Om het sociaal ondernemerschap een duw in de rug te geven, lanceerde minster Homans deze week twee projectoproepen.

Projectoproep voor starters in sociaal ondernemen

Startende ondernemers, met een sterk ondernemingsplan, kunnen in aanmerking komen voor overheidssteun om over te gaan tot de effectieve oprichting van een onderneming, of tot omvorming van hun onderneming tot een coöperatie.

Projectoproep innovatie in sociale economie

Bestaande sociale ondernemers die een vernieuwend dienstverlenings- of activiteitenaanbod wilen uitwerken dat gekoppeld is aan een degelijk verdienmodel, kunnen eveneens in aanmerking komen voor overheidssteun.

Uitgebreide handleidingen en de nodige formulieren vindt u op de website van Werk.be, het startpunt voor werk en sociale economie. Indienen kan tot en met 30 september 2016.Een zomer, geknipt voor de toekomst.
We zeiden het al.

   

Geknipt voor de toekomst

U zag hem al komen. Het eerste duurzaamheidstraject met de kapperssector in Vlaanderen is een feit.

Zeven kappers en twee kappersscholen uit Leuven en Liedekerke nemen milieumaatregelen in hun kapsalon. Ze verbeteren zo ook de gezondheid van de medewerkers en de klant, hebben minder kosten en versterken dankzij goede communicatie de klantenbinding.

Het project 'Geknipt voor de toekomst' heeft met andere woorden oog voor de milieu-, gezondheids-, economische en sociale dimensie. Kappers worden als het ware lokale klimaatambassadeurs.

Het project 'Geknipt voor de toekomst' (2015 – 2016) was een samenwerking van milieuorganisatie Ecolife vzw, UBK/UCB vzw-asbl, UNIZO regio Vlaams-Brabant & Brussel en de provincie Vlaams-Brabant, die ook financiële steun verleende.

Lees er meer over op de website van MVO Vlaanderen.

Be Planet

Be Planet zag het levenslicht op 3 juni. Het is een stichting van openbaar nut met als missie het selecteren en financieel ondersteunen van projecten die een positieve impact hebben op het milieu en die uitgevoerd worden door organisaties en burgers zelf.

Broedt u al langer op een project dat uw buurt, uw gemeente of, waarom niet, heel Vlaanderen of België 'a better place to be' maakt? Maak er dan deze vakantie werk van. Ook Be Planet lanceerde immers een projectoproep.

U leest er hier het fijne van.

Opgelet: indienen uiterlijk op 5 augustus.

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.