Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Ontzag

23 februari 2023

Ken je het ‘overview effect’ al?

Wellicht niet uit eigen ervaring, want het komt vooral voor bij astronauten. Als zij de aarde zien vanuit de ruimte, overvalt hen een ontzagwekkend gevoel van eenheid met de mensheid en de planeet. Vaak gaat het gepaard met een sterke drang om zorg te dragen voor de aarde, voorlopig onze enige planeet. Een drang waar we gerust wat meer van kunnen gebruiken, maar aan de huidige lanceerkosten van 1400 dollar per kilo kijken we wellicht beter uit naar haalbaardere alternatieven.

Onderzoekers hebben gelukkig vastgesteld dat je een gelijkaardig effect bereikt met andere ervaringen van ontzag. De Kilimanjaro schijnt er goed voor te zijn, het Atomium is wellicht nipt te bescheiden. Maar als je ontzag in het buitenland gaat zoeken, waak er dan over dat de (vliegtuig)reis niet het doel verslaat. Geen nood, onze Koploper van februari snelt je te hulp. Sur La Iri neemt je mee naar onthutsende locaties of overdonderende natuur met regeneratieve reizen. Ze streven naar de laagst mogelijk impact, de rest compenseren ze en hun winst gaat naar lokale natuurhelden.

Als je dan thuiskomt met een nieuw gevoel van ESG-urgentie, is het tijd voor actie.

  • Wie weet laat je je wel inspireren door ‘powervrouwen’ als Jasmien Wynants en Isabelle De Bruyne. Deze dames werden net nog verkozen tot ‘Sustainability Professionals’ door Time for Society en VBO FEB.
  • Of stap gerust in een van de Vlaamse Green Deals: thematische samenwerkingen tussen bedrijven, organisaties en de overheid. Het traject rond Circulair Bouwen is net afgerond, maar veel van de projecten lopen nog door.
  • Samenwerken is overigens de sleutel tot succes in een complexe maatschappij, vertelt ook Jaap Boonstra.
  • Zelfs als je samenwerken of andere mensen hopeloos complex vindt, is er waardevol werk te doen met eencelligen.
  • Of denk je eraan die oude dieselbak te vervangen door iets meer ecologisch? Stay tuned, want binnenkort gaat MVO Vlaanderen in gesprek met expert elektrische mobiliteit Patrick Debal.

We wensen je alvast veel succes met je transcendentie; tot binnenkort.

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.