Kan u deze nieuwsbrief niet lezen? Klik hier voor een online versie.
MVO Vlaanderen

Is er nog plaats voor ruimte?

26 januari 2023

Elke dag komen er in Vlaanderen ongeveer 270 gebouwen bij. Iets meer dan elf per uur. Probeer niet te duizelen van zulke cijfers of je loopt met je neus tegen een muur. Want zoveel muren staan er hier dus. Vandaag alweer duizend meer dan gisteren. Morgen nog eens.

Open ruimte is dus een kostbaar goed in Vlaanderen. Dat hebben ze goed begrepen bij Miss Miyagi, een vastgoedontwikkelaar met een hart voor herbestemming. Zij houden niet zo van een extra plak verharding leggen. Maar een bestaand gebouw ompuzzelen tot een bruisende nieuwe ontmoetingsplaats? Dat is het soort van uitdaging waar onze Koplopers voor januari graag hun tanden in zetten.

De manier waarop we de beschikbare ruimte invullen, kan al eens onverwachte gevolgen hebben. Zo stond New York bij orkaan Sandy plots voor een voedselcrisis omdat overstromingen de leveringen verstoorden. Ken je dat gezegde: beschaving is maar drie gemiste maaltijden verwijderd van chaos? Peter van Wingerden zag het toen bijna gebeuren en was danig van z’n melk. Dus ging hij zelf koeien houden. Middenin de haven van Rotterdam. Op het water.

Nu, open ruimte is absoluut noodzakelijk. Maar ook weer niet té open. Verschillende Afrikaanse landen zien gezonde bodem verloren gaan aan de woestijn, door klimaatverandering en intensieve landbouw. Het zet alleen maar meer druk op de voedselvoorzieningen en zo draait de vicieuze cirkel door. Maar de oplossing zit ‘m soms in een klein hoekje. Of liever: in een halve cirkel.   

En als je zelf nog open ruimte hebt om vandaag een klikje extra te doen, dan hebben we een suggestie.

Laat van je horen.

 

Bouwen aan ruimte met Miss Miyagi - Koplopers Podcast #2

In een reeks Koplopers Podcasts gaan we op zoek naar hoe ondernemers vanuit zichzelf bijdragen aan de zoektocht naar waarde(n) en naar brede welvaart voor iedereen. Deze week: Miss Miyagi aan het woord.

Meer lezen
 
 
Schematische weergave van de Floating Farm

Veertig koeien op het water

In de haven van de Rotterdam dobbert een kaasboerderij op de Nieuwe Maas.

Meer lezen
 
 
Bunds in Kenia

Afrika vergroenen met de glimlach

Justdiggit bestrijdt woestijnvorming en bodemerosie in Afrika met eenvoudige, natuurgebaseerde ingrepen.

Meer lezen
 
 
Industrieel weefgetouw in Indonesië

Raakt een leefbaar loon op de EU-agenda?

Als 1 miljoen EU-burgers van zich laten horen, moet de Europese Commissie een leefbaar inkomen voor textielarbeiders op de agenda zetten.

Meer lezen
 
 
Refurbished computer

Vlaamse Circular Hubs doen er een jaar bij wegens mooie resultaten

Circulaire Hub Regio Mechelen doet een oproep naar circulaire ondernemers. In het ESF-project Circulair Werk(t) hebben 12 Vlaamse steden circulaire hubs opgericht waar ondernemers, sociale economie en de gemeente elkaar vinden.

Meer lezen
 
 
huisje op een ijsberg

ExxonMobil en het abc van de klimaatontkenner

Dat ExxonMobil al decennia op de hoogte is van de impact van fossiele brandstoffen op ons klimaat was vorige week groot nieuws. Ook al was het niets nieuws.

Meer lezen
 

Nieuws

 

Agenda

MVO Vlaanderen
is een initiatief van de Vlaamse Overheid.
Uitschrijven op deze nieuwsbrief.